Aktualno
StoryEditor

Uvođenje razdjelnika topline nije ekonomski isplativo

27. Travanj 2017.

Ugradnja razdjelnika topline ekonomski je neisplativa, glavni je zaključak studije o ekonomskoj isplativosti razdjelnika predstavljene u utorak u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, iz kojeg najavljuju izradu novog zakona o toplinarstvu kojim će se riješiti problematika razdjelnika, ali i uvesti red u cjelokupni sustav toplinarstva.

>>>Ministarstvo traži odgovore na ‘goruća pitanja’, građane štedi od kazni zbog razdjelnika

"Uvođenje razdjelnika topline zamišljeno je kao pozitivno načelo, ali neki su privatizirali to pozitivno načelo. Cijeli rizik bio je prebačen na malog čovjeka", rekao je povodom objave istraživanja državni tajnik Ministarstva Ante Čikotić i pozvao na široku javnu raspravu svih dionika.

Ubrzo nakon predstavljanja istraživanja koje je Ekonomski institut Zagreb (EIZ) proveo na uzorku od 276 zgrada s ukupno 22.475 stanova odnosno 680 tisuća mjernih podataka iz razdoblja od 2010. do 2016., javio se šef HNS-a i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak tijekom čijeg su mandata razdjelnici i uvedeni.

- Studija Instituta Hrvoje Požar koju je naručio Mostov ministar Tomislav Panenić dokazala je da su razdjelnici donijeli energetsku uštedu, kao najjeftinija od tri opcije dane direktivom Europske komisije. Moje pitanje za Vladu je zašto ni nakon dvije sezone grijanja nisu ponudili drugo rješenje i zašto i dalje ne ukidaju te iste razdjelnike? - rekao je Vrdoljak i dodao da "uštede u konačnici ne smiju biti zanemarene".

>>>Hoće li biti ukinuta obveza ugradnje razdjelnika? Panenić: Osniva se radna skupina za toplinske razdjelnike

Kristijan Horvat iz Ekonomskog instituta kazao je pak da, iako su podaci dobiveni analizom pokazali uštede ugradnjom razdjelnika i više od 30 posto, to ipak ne opravdava ekonomsku isplativost njihove ugradnje.

Ljiljane Mrkonjić, tajnica Udruge za zaštitu potrošača Razdjelnici topline rekla je krajem prošle godine da gotovo 90 posto onih koji su ugradili razdjelnike zatvara ventile na radijatorima zbog straha od visokih računa, a 80 posto ih više ne grije sve prostorije u stanu. Samo je oko deset posto korisnika razdjelnika zadovoljno, svega ih 12 posto naglašava kako su im razdjelnici donijeli uštedu, a 70 posto potrošača pak navodi kako su im troškovi grijanja porasli.

>>>Švedska i Finska zaključile da se razdjelnici ne isplate, kako će reagirati Hrvatska?

05. svibanj 2024 23:23