Lider trend
StoryEditor

Odnosi s javnošću

12. Lipanj 2016.

Prvo izdanje knjige dr. sc. Zorana Tomića ‘Odnosi s javnošću Teorija i praksa‘ objavljeno je 2008. To izdanje imalo je 35 poglavlja, a u drugom su ih, dopunjenom i izmijenjenom izdanju – 54, na čak 1368 stranica. Osim osuvremenjivanja i aktualiziranja postojećih poglavlja u ovom izdanju pojavljuju se i neke nove cjeline. Znanstvenici s područja odnosa s javnošću slažu se da je riječ o prvom hrvatskom cjelovitom udžbeniku za PR, kakvi su rijetki i na europskoj razini budući da je riječ o relativno mladoj profesiji. Knjiga je uvrštena kao obvezna literatura na studijima na više sveučilišta i visokih škola u regiji. PR je danas strateška aktivnost o kojoj ovisi sudbina kompanija, pojedinaca, institucija pa čak i države. I to nije pretjerana tvrdnja.

Odnosi s javnošću Zoran Tomić Synopsis, Zagreb – Sarajevo, 2016.

Danas gotovo da nema pojedinca koji barem jednom nije sklopio neku vrstu ugovora o osiguranju. Zato je ostvarenje zaštite korisnika osigurateljne usluge jedan od prioriteta svakoga pravnog sustava. Djelo dr. sc. Ane Keglević prvi put u Hrvatskoj daje sustavan pregled te teme, analizira prilagodbu hrvatskoga pravnog sustava europskom, razmatra postojeća rješenja i utvrđuje eventualne nedostatke te predlaže moguće izmjene domaćeg zakonodavstva i tumačenje pojedinih propisa. Knjiga je namijenjena ne samo znanstvenicima, već i odvjetnicima i sucima, osiguravajućim društvima, institucijama za izvansudsko rješavanja sporova i zaštitu potrošača te  – potrošačima koji žele biti kvalitetno informirani.

Ugovorno pravo osiguranja Ana Keglević Školska knjiga, Zagreb, 2016.

Mindfulness je meditacija nastala kombiniranjem znanstvenih psiholoških metoda i istočnjačkih tehnika, a osvojio je svijet u posljednjih nekoliko desetljeća. Danas je na Zapadu široko rasprostranjen i ima primjenu u zdravstvu, biznisu, sportu i odgoju. U grozničavoj užurbanosti daje osjećaj širine i jasniji pogled na svijet. Mindfulness najčešće se vježba dvaput u tjednu po sat vremena, učinkovitost se pokazuje nakon nekoliko tjedana, a tvrdi se da smanjuje stres i tjeskobu, omogućuje bolja rješenja kod ljutnje i intenzivnih osjećaja, potiče kreativnost, povećava kvalitetu obiteljskog života i smanjuje rizik od povratka depresije. Padraig O‘Morain, irski pisac i psihoterapeut, primjenjuje mindfulness 25 godina, a podučava ga više od deset.

Džepni mindfulness Padraig O‘Morain Profil knjiga, Zagreb, 2016.

U knjizi koja je postala instant-bestseler New York Timesa, psihologinja po struci ide za danas vrlo popularnom tezom o uspjehu dostupnom svakome, neovisno o prirodnim predispozicijama. S obzirom na to da je nešto ipak potrebno, Duckworth nudi ubojiti koktel – strast pomiješanu s upornošću, čime se dobije čvrstina. Brzom usponu knjige sigurno je pomogao i intimni kontekst s obzirom na to da dolazi iz pera žene kojoj je otac znanstvenik često predbacivao manjak genija, pa stoga ne čudi posvećenost karijere dokazivanju da genij uopće nije potreban za uspjeh. Uobičajene strukture za knjige u području samopomoći, Grit upotrebljava primjere kadeta, učitelja u najgorim američkim školama i finalista američkog natjecanja u slovkanju, povijesne primjere i moderna istraživanja te prisnažuje razgovorima s osvjedočenim pobjednicima.

Grit: The Power of Passion and Perseverance Angela Duckworth Scribner, svibanj 2016.

24. travanj 2024 01:29