Ukratko
StoryEditor

DHL u 2021. godini očekuje prihod veći od 7,7 milijardi eura, uz povećanje srednjoročnih rezultata

15. Studeni 2021.

Grupacija Deutsche Post DHL, vodeći svjetski pružatelj logističkih usluga, opet je ostvarila značajan rast u trećem tromjesečju tekuće financijske godine. Grupacija je povećala prihode za 23,5 posto u usporedbi s prethodnom godinom koji sada iznose 20 milijardi eura, navedeno je u priopćenju. Dinamički rast potaknut je značajnim rastom globalne trgovine što je naposljetku izazvalo snažnu potražnju za logističkim uslugama diljem svijeta i rezultiralo skokom u zaradi posebice u poslovnim jedinicama DHL-a. Iako je došlo do ponovne aktivacije susretne maloprodaje, količina pošiljki e-trgovine zadržala se na većoj razini.

Operativna dobit (EBIT) Grupacije u trećem je tromjesečju 2021. porasla za 28,6 posto u usporedbi s prethodnom godinom te sada iznosi 1,8 milijardi eura. EBIT marža dosegla je 8,8 posto (u odnosu na prethodnu godinu od 8,5 posto). Stoga je Grupacija Deutsche Post DHL potvrdila preliminarne kvartalne brojke koje su objavljene početkom listopada. Na temelju kontinuiranog pozitivnog rasta zarade i prihoda, Grupacija je ponovno povećala izglede za zaradu. U tekućoj financijskoj godini Grupacija  Deutsche Post DHL sada očekuje rekordni rezultat koji premašuje 7,7 milijardi eura (prethodno je iznosio 7 milijardi eura). Grupacija u  2023. očekuje EBIT veći od 8 milijardi eura (prethodno je iznosio 7,4 milijarde eura).

- Naše poslovanje nastavilo je s izrazito pozitivnim razvojem u trećem tromjesečju 2021. Nakon devet mjeseci već smo nadmašili rekordni cjelogodišnji rezultat prethodne godine. Na temelju značajnog rasta zarade, izgledi za budući razvoj Grupacije  Deutsche Post DHL ostaju pozitivni jer se globalna trgovina vraća na staze stare slave. Online trgovina ostaje i dalje na novoj zavidnoj razini. Usmjerenošću na e-trgovinu i digitalizaciju, Grupacija Deutsche Post DHL odlično se pozicionirala. Nastavljamo dalje na krilima tog uspjeha te 2023. očekujemo EBIT veći od 8 milijardi eura - kazao je Frank Appel, izvršni direktor Grupacije Deutsche Post DHL.

Ponovno povećani izgledi za zaradu

Završetkom trećeg tromjesečja 2021. Grupacija Deutsche Post DHL već je nadmašila ključne pokazatelje uspješnosti cijele 2020. koja je bila najuspješnija godina u povijesti Grupacije. U prvih devet mjeseci 2021. EBIT je porastao na oko 5,8 milijardi eura (rujan 2020.: 2,9 milijardi eura). Neto prihod nakon nekontrolirajućih interesa iznosio je oko 3,6 milijardi eura (rujan 2020.: 1,7 milijardi eura). Osnovna zarada po dionici u tom je razdoblju porasla na 2,89 eura u usporedbi s 1,36 eura prethodne godine. Kao odgovor na kontinuirane pozitivne rezultate poslovanja i zarade, Grupacija je ponovno podigla svoje kratkoročne i srednjoročne smjernice o zaradi.

U tekućoj financijskoj godini Grupacija Deutsche Post DHL očekuje rekordan rezultat veći od 7,7 milijardi eura (prethodne godine bio je veći od 7 milijardi eura). To uključuje jednokratni učinak od minus 178 milijuna eura za drugi specijalni bonus zbog pandemije koronavirusa koji će se isplatiti oko 550.000 zaposlenika u četvrtom tromjesečju 2021. Grupacija je u trećem tromjesečju prošle godine isplatila prvi bonus zbog pandemije koronavirusa u ukupnom iznosu od 163 milijuna eura.

Srednjoročni izgledi za zaradu za 2023. povećani su na više od 8 milijardi eura (prethodno su iznosili više od 7,4 milijarde eura). Ova se prilagodba temelji na kontinuiranom rastu količine pošiljaka koji se očekuje u e-trgovini, solidnom oporavku globalnog gospodarstva i daljnjem poboljšanju učinkovitosti na temelju Strategije 2025., dok se još uvijek očekuje polagana normalizacija stopa vozarina.

Snažno generiranje novca za poboljšano usmjeravanje novčanog toka

Operativni novčani tok Grupacije bilježi rast veći od 2,6 milijardi eura u trećem tromjesečju 2021. (3. tromjesečje 2020.: 2,4 milijarde eura). Bruto kapitalni trošak u ukupnom iznosu od 880 milijuna eura (3. tromjesečje 2020.: 683 milijuna eura) utrošen je na izgradnju dodatnih kapaciteta za sortiranje u poslovnim jedinicama Express i Post & Parcel Germany te daljnju automatizaciju u poslovnoj jedinici Supply Chain. Iznosom od 1,3 milijarde eura slobodni novčani tok u trećem tromjesečju nadmašio je preliminarni rezultat objavljen u listopadu. Slobodni novčani tok dosegao je oko 3,4 milijarde eura nakon devet mjeseci (rujan 2020.: 1,5 milijardi eura).

Na temelju značajno poboljšanog generiranja novca, Grupacija sada predviđa slobodni novčani tok veći od 3,6 milijardi eura za čitavu 2021. (prethodno je bio veći od 3,2 milijarde eura). Prethodna smjernica od oko 9 milijardi eura za kumulativni slobodni novčani tok od 2021. do 2023. porasla je na oko 10 milijardi eura. Ova brojka ne uključuje učinke akvizicije Grupacije J.F. Hillebrand, stručnjaka za prekooceanski promet,  objavljene u kolovozu. Kratkoročni i srednjoročni izgledi za bruto kapitalna ulaganja ostaju nepromijenjeni.

- U prvih devet mjeseci ove godine više smo nego udvostručili EBIT, neto dobit i slobodni novčani tok. Zahvaljujući neumornim zajedničkim naporima uspješno smo pretvorili strukturno veću potražnju za logističkim rješenjima u profitabilni rast. Od posebnog je značaja što se navedeno prelijeva na sve poslovne jedinice i prati značajno poboljšano generiranje novca - objasnila je financijska direktorica Melanie Kreis.

Express: međunarodna mreža s izvanrednom profitabilnosti

EBIT Expressa značajno je porastao na 971 milijun eura (3. tromjesečje 2020.: 753 milijuna eura) u trećem tromjesečju 2021. Prihodi su porasli za 21,4 posto te iznose oko 5,9 milijardi eura. Uz mjere prinosa, ovaj razvoj je potaknut značajnim povećanjem prosječne težine pošiljke. Grupacija je nastavila s iskorištenjem kapaciteta u međunarodnoj ekspresnoj logistici na zavidnoj razini. Međunarodne vremenski ograničene ekspresne pošiljke na dnevnoj bazi porasle su za 1,1 posto u odnosu na prethodnu godinu. Grupacija je još učinkovitije nastavila upravljati svojom jedinstvenom međunarodnom mrežom u odnosu na prethodnu godinu te bilježi EBIT maržu od 16,4 posto (3. tromjesečje 2020.: 15,5 posto).

19. travanj 2024 18:29