Arhiva
StoryEditor

Hrvatska nespremna dočekala već uobičajeni rusko-ukrajinski sukob

08. Siječanj 2009.
Piše:
lider.media

Rusko-ukrajinski sukob u vezi s plinom ovih se dana prelio i na hrvatska leđa. Rusi su zatvorili ventil, Ukrajinci se kunu da ne troše plin namijenjen drugim europskim državama, a Hrvatska se našla u nezavidnoj situaciji.

Iako državni vrh spominje nekoliko pravaca djelovanja kojima bi se mogla razriješiti kriza, od isključenja plina industrijskim proizvođačima do kupnje alžirskog plina iz Italije... Na sve to upućeni ljudi iz naftnog i plinskog biznisa kažu - prekasni vam trud svirači. Jer uz ovako oštru zimu plin se neće moći nabaviti na otvorenom tržištu. Zna se da se ugovori o kupnji plina potpisuju ljeti, a s obzirom na to da je to godišnje doba prošlo prije gotovo pola godine plin će biti teško nabaviti.

Plinski kazačok

S obzirom na to da gotovo svake godine oko Nove godine Rusi i Ukrajinci zaplešu svoju plinski kazačok nije baš jasno kako je ovaj sukob naše strukture zadužene za opskrbu plinom ali i vlast ostavio u čudu. Sukob je bio izvjesan i velika je vjerojatnost da će izbiti i iduće godine jer Rusi i Ukrajinci potpisuju ugovor o dobavi plina na godinu dana. Pa kada uskoro potpišu novi ugovor za približno godinu dana ponovno će početi natezanja i ‘stezanja‘ ventila. Možda će i tada oni koji u Hrvatskoj kroje energetsku politiku biti iznenađeni kao što su sada. Drugi par rukava je podzemno skladište plina Okoli koje je zimu dočekalo sa 70 posto plina. Uobičajeno je da se skladišta pune ljeti kako bi se plin mogao koristiti zimi, a zašto jedino hrvatsko skladište plina nije puno nitko do danas nije razjasnio. Ovogodišnji je sukob navodno izbio zbog ukrajinskoga duga od 650 miljuna dolara što analitičari koji prate naftni i plinski biznis smatraju smiješnom cifrom jer svakoga dana ukrajinskim plinovodima prođe daleko više plina od te vrijednosti.

Cijena kubičnog metra plina

Rusi navodno žele Ukrajinu natjerati da plaća višu cijenu za kubični metar plina od 179 dolara koliko su morali izdvajati u protekloj godini, žele je podići na 250 dolara po kubičnom metru plina. Primjera radi, države Zapadne Europe plaćaju kubični metar ruskog plina 450 dolara. S druge strane 80 posto plina koji Rusi prodaju Europi prolazi ukrajinskim plinovodima i bez njih ruski bi izvoz pao na niske grane. Koliko su zapravo Rusi ovisni o Ukrajincima govori i činjenica da se južna Rusija opskrbljuje plinom preko ukrajinske mreže. Da bi prevezli plin Rusi Ukrajincima plaćaju za korištenje plinovoda, ali ne novcem već plinom. Zbog toga kad Rusi kažu da će od Ukrajine tražiti da plati više za plin, Ukrajinci odgovoraju da će oni jednostavno više zaračunati za tranzit i na taj način opet doći na isto.

Zbog toga u ovom sukobu nema pravog pobjednika. Putin i Medvedev odlučili su malo vježbati mišiće na susjedima jer situacija u Rusiji nije bajna. Kako je cijena nafte pala na rekordno niske razine, sve se manje novca slijeva u proračun, nastaju rupe koje se nemaju čime popuniti. S obzirom na to da cijena plina prati cijenu naftu ali sa zakašnjenjem od otprilike tri mjeseca Putinova će Rusija uskoro doživjeti novi finacijski udar.  Ipak kako Rusima nije u interesu zaustaviti prodaju plina Europi, dogovor će između zavađenih, a zapravo interesima povezanih susjeda, uslijediti uskoro. Hoćemo li i iduće zime strepiti i u strahu gledati plinomjer odlučit će oni koji kroje hrvatsku energetsku realnost.  (Ante Livajić)

23. travanj 2024 22:47