Arhiva
StoryEditor

Primici članova nadzornih odbora ne oporezuju se PDV-om

14. Kolovoz 2008.
Piše:
lider.media

Kad trgovačko društvo članu NO-a omogući uporabu službenog automobila u privatne svrhe ili mu daruje ulaznice za sportsku priredbu, riječ je o primicima u naravi koji se oporezuju jednako kao i naknada koju se članovima NO-a isplaćuje u novcu

Piše: mr. sc. Marija Zuber, savjetnica-urednica u časopisu Računovodstvo i financije Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Nemaju svi članovi nadzornih odbora pravo na novčanu naknadu. Pravo članova nadzornih odbora na novčanu naknadu uređuje se odlukama tih organa ili tarifom, odnosno odlukom drugog mjerodavnog tijela. Ako članovi nadzornog odbora trgovačkog društva ostvaruju pravo na novčanu naknadu, ona se u pravilu određuje u jednakom mjesečnom iznosu za sve članove prema nekom unaprijed određenom kriteriju (npr. u fiksnom mjesečnom iznosu, u visini prosječne plaće u trgovačkom društvu ili prosječne plaće u RH i dr.). Ima primjera da se naknada za članstvo u nadzornom odboru određuje prema broju održanih sjednica ili pak prema broju sjednica kojima je član prisustvovao. Neovisno o kriteriju prema kojem je određena visina naknade i unatoč poreznim propisima koji polaze od načela bruto dohotka, u praksi se uobičajilo da se ta naknada određuje u neto iznosu.

Propisana javna davanja

Državni dužnosnici i dužnosnici jedinica lokalne i područne samouprave mogu biti članovi nadzornih odbora u trgovačkim društvima koja su u državnom vlasništvu ili su od posebnog državnog interesa te u društvima koja su u vlasništvu jedinica lokalne i područne samouprave ili u kojima te jedinice imaju udjele, a od posebnog su interesa za lokalnu jedinicu. Iako su članovi nadzornih odbora, oni prema čl. 11. Zakona o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti nemaju pravo na novčanu naknadu, ali imaju pravo na naknadu putnih i drugih troškova koji im nastaju pri obavljanju funkcije člana nadzornog odbora.

Naknada koju ostvaruju članovi nadzornih odbora oporezuje se kao primitak od drugog dohotka. Ako je naknada određena u neto iznosu, trgovačko je društvo kao isplatitelj naknade dužno preračunati neto iznos u bruto primitak i u trenutku isplate obračunati propisana javna davanja. Na primitke koje ostvaruju članovi nadzornih odbora plaćaju se doprinos za mirovinsko osiguranje iz bruto primitka prema stopi od 20 posto i doprinos za zdravstveno osiguranje na bruto primitak prema stopi od 15 posto. Također isplatitelj u trenutku isplate uskraćuje porez na dohodak po odbitku prema stopi od 25 posto, a ako član nadzornog odbora ima prebivalište u općini ili gradu u kojem je uvedena obveza plaćanja prireza, tada i prirez porezu na dohodak. Ovisno o stopi prireza, različitoj za gradove i općine, na 100 jedinica neto naknade otprilike se plaća još toliko doprinosa i poreza na dohodak. Neto svota novčane naknade članu nadzornog odbora obvezno se doznačuje na njegov žiro-račun.

Odricanje od naknade u dobrotvorne svrhe

Ima slučajeva da se član nadzornog odbora odrekne novčane naknade u korist humanitarne udruge ili druge neprofitne organizacije. S poreznog aspekta važno je naglasiti da se član NO-a može odreći samo neto iznosa naknade i tu svotu asignacijom usmjeriti bilo kojoj instituciji, organizaciji ili drugoj fizičkoj osobi po svom izboru, ali nema zakonskih mogućnosti da se takvom odlukom izbjegne plaćanje propisanih javnih davanja. Naime, Pravilnikom o porezu na dohodak propisano je da se u slučaju kad se porezni obveznik odrekne potraživanja za naknadu iz koje se predujam poreza na dohodak plaća po odbitku smatra da je primitak nastao u trenutku donošenja takve odluke. Isplatitelj naknade i u tom slučaju ima obvezu obračunati, obustaviti i uplatiti sva javna davanja na način uređen propisima o porezu na dohodak i propisima koji uređuju doprinose za socijalna osiguranja. Član nadzornog odbora može se odreći samo neto naknade koja bi, da nije bilo usmjeravanja za druge namjene, bila njemu isplaćena.

Trgovačka društva ne mogu neoporezivo nadoknađivati troškove službenih putovanja članovima nadzornih odbora. Na njihove naknade troškova službenih putovanja plaćaju se obvezni doprinosi, odnosno porez na dohodak i prirez, jednako kao i na samu novčanu naknadu. Dakako, s obzirom na to da se ti izdaci uvijek određuju u neto iznosu, trgovačko društvo prije toga mora neto iznose preračunati u bruto dohodak. Dodatno, s obzirom na to da su naknade troškova službenih putovanja za članove nadzornih odbora koji nisu u radnom odnosu kod isplatitelja u poreznom smislu izjednačene s isplatom drugog dohotka, i na taj se primitak odnosi obveza isplate na žiroračun fizičke osobe. Ako se članu nadzornog odbora koji odlazi na službeni put za potrebe trgovačkog društva isplaćuje predujam za podmirenje putnih troškova, primljeni predujam podliježe plaćanju doprinosa i poreza na dohodak i mora se doznačiti na njegov žiroračun.

Ako je riječ o službenom putovanju u inozemstvo, trgovačko je društvo obvezno platiti i posebni zdravstveni doprinos za korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu. Osnovica za plaćanje tog posebnog zdravstvenog doprinosa za 2008. jest 2.441,25 kn na mjesec. Ako je razdoblje za koje se plaća doprinos kraće od mjesec dana, osnovica za taj mjesec utvrđuje se razmjerno broju dana za koje postoji obveza plaćanja doprinosa. Dnevna osnovica za obračunavanje posebnog zdravstvenog doprinosa za korištenje zdravstvene zaštite u inozemstvu ovisi o kalendarskom broju dana mjeseca u kojem je obavljeno službeno putovanje, a stopa je 20 posto.

Neobvezni PDV

Primici fizičkih osoba od drugog dohotka koji imaju obilježje trajnosti, samostalnosti i namjere ostvarivanja prihoda podliježu plaćanju poreza na dodanu vrijednost prema stopi od 22 posto, a kriterij za obvezni ulazak u krug obveznika PDV-a jest 85.000 kuna bruto primitaka ostvarenih u prethodnoj godini. Na temelju toga članovi nadzornih odbora koji ostvare bruto dohodak veći od 85.000 kuna trebali bi postati obveznici PDV-a. No Ministarstvo financija još je u prvoj godini primjene propisa o PDV-u izdalo pisano tumačenje prema kojem se fizičke osobe za članstvo u nadzornim odborima ne smatraju poduzetnicima, pa primici koje ostvare kao članovi nadzornih odbora nisu predmet oporezivanja PDV-om.

Određeno je pak da se drugim dohotkom smatraju i primici u naravi koji se omogućavaju fizičkim osobama bez naknade, koje davatelji tih primitaka daju fizičkim osobama koji nisu njihovi radnici. U ovoj su skupini primici u naravi koje trgovačka društva isporučuju ili na drugi način omogućavaju članovima nadzornih odbora, a za koje te osobe ne plaćaju nikakvu cijenu ili plaćaju cijenu manju od tržišne. Slijedom toga, kad trgovačko društvo članu nadzornog odbora omogući uporabu službenog automobila u privatne svrhe, korištenje kredita uz kamatnu stopu nižu od četiri posto na godinu, daruje predmet iz svog proizvodnog asortimana (npr. odijelo), ulaznice za sportsku priredbu ili omogući besplatno ljetovanje, riječ je o primicima u naravi koji se oporezuju na jednak način kao i naknada koju se članovima nadzornih odbora isplaćuje u novcu.

Plaćeni i radnici koji su u nadzornom odboru
U trgovačkim društvima s više od 200 zaposlenih, a u društvima u kojima RH ili jedinice lokalne samouprave imaju više od 25 posto udjela u vlasništvu, neovisno o broju zaposlenih, sukladno čl. 166. Zakona o radu jedan član nadzornog odbora mora biti predstavnik radnika. Predstavnik radnika kao član nadzornog odbora ima isti pravni položaj kao i drugi imenovani članovi, iz čega proizlazi da ima pravo i na novčanu naknadu.

Ako je predstavnik radnika u nadzornom odboru zaposlen u trgovačkom društvu, postavlja se pitanje poreznog određenja naknade koju prema toj osnovi ostvaruje jer se prema čl. 44. st. 6. Pravilnika o porezu na dohodak svi primici koje poslodavac isplaćuje svojim radnicima, oporezuju kao plaća. Od tog općeg pravila oporezivanja primitaka koje trgovačko društvo isplaćuje svojim zaposlenicima izsključeni su primici koji se isplaćuju na temelju članstva u nadzornom odboru. Naknada za članstvo u nadzornom odboru se i u slučaju kad se isplaćuje radniku oporezuje kao drugi dohodak. Tada radnik kod poslodavca za poslove ugovorene ugovorom o radu ostvaruje pravo na plaću koja je dohodak od nesamostalnog rada, a za članstvo u nadzornom odboru ostvaruje primitak od drugog dohotka.

24. travanj 2024 08:31