Arhiva
StoryEditor

FInancijski sektor srušio Wall Street

13. Kolovoz 2008.
Piše:
lider.media

Vodeći indeksi na Wall Streetu u utorak su osjetno pali, jer su loše vijesti iz financijskog sektora ponovno probudile strahovanja ulagača od posljedica kreditne krize na cjelokupno gospodarstvo.

Dow Jones indeks potonuo je 139 bodova ili 1,19 posto, na 11.642 boda, dok je S&P indeks pao 1,21 posto, na 1.289 bodova. Nasdaq indeks pao je, pak, 0,38 posto, na 2.430 bodova. Vijest da je JP Morgan Chase u tekućem kvartalu ostvario 1,5 milijardi dolara gubitka na plasmanima povezanim s nekretninama izazvala je pad cijene dionice te banke za više od 9 posto. Ta je banka dosad uglavnom uspijevala izbjeći posljedice krize na tržištu nekretnina, pa je ova vijest izazvala zabrinutost ulagača od produbljivanja kreditne krize.

Uz to, nekoliko analitičara velikih banaka i brokerskih kuća smanjilo je svoje procjene zarade Goldman Sachsa u ovoj godini i spustilo preporuke za dionicu te investicijske banke. Cijena dionice Goldman Sachsa pala je 6 posto. Pale su i cijene dionica u ostatku financijskog sektora, pa je jučer KBW indeks najvećih banaka potonuo 6,4 posto. Lošem raspoloženju na tržištu pridonio je i Richard Fisher, predsjednik Fedove podružnice u Dallasu, kazavši kako se nastavlja usporen rast gospodarstva, te da bi krajem godine moglo doći i do pada gospodarstva. Ulagači i analitičari nadali su se prvim naznakama oporavka gospodarstva krajem godine.

Jedina dobra vijest jest daljnji pad terminske cijene nafte, koja je jučer zaronila ispod razine od 114 dolara po barelu. Zahvaljujući tome, porasle su cijene dionica u zrakoplovnom sektoru, no to nije uspjelo značajnije poboljšati raspoloženje ulagača na Wall Streetu, kažu analitičari. I na europskim su burzama u utorak cijene dionica pale. Na Londonskoj je burzi FTSE indeks pao 0,13 posto, na 5.534 boda, dok je na Frankfurtskoj burzi DAX indeks potonuo 0,36 posto, na 6.585 bodova. (H)

19. travanj 2024 04:27