Arhiva
StoryEditor

Podumljak: ‘Državu financira duhanska mafija‘

03. Veljača 2008.
Piše:
lider.media

Duhanska mafija je ‘majka svih mafija‘ jer proizvodi legalnu drogu i radi u sprezi s državom, rekao je Podumljak. Potkrijepio je to izjavom o slučaju koji se dogodio prije nekoliko godina kada je kontrola u Tvornici duhana Rovinj (TDR) pronašla 800.000 markica s istim serijskim brojem, a za koje se utvrdilo da su tiskane u Crnoj Gori, rekao je Munir Podumljak, predsjednik udruge Partnerstvo za društveni razvoj u emisiji Nedjeljom u 2

Istraga o tome nije provedena i nitko za to nije odgovarao. "Znači, radilo se o državnom progonu pod kontrolom policije, što je dokaz da je duhanska mafija u sprezi s državom", kazao je Podumljak. Veza između vlasti i duhanske mafije su "duhanski crni fondovi" kojima se financiraju političke stranke i "zahtjevi" onih koji su na vlasti. Za te navode Podumljak nije iznio nikakav konkretan dokaz. Dovoljna je, kaže, činjenica da je na otvaranju jednog odjela TDR-a bio nazočan kompletan državni vrh. Spornom smatra i činjenicu da nije poznat vlasnik TDR-a.

U posljednje vrijeme sve više i više građana javlja se njegovoj udruzi i prijavljuje korupciju, bilo anonimno bilo javno. Zaštitu Partnerstva traže i novinari, posebno oni koji se bave istraživačkim novinarstvom. Podumljak je posebno istaknuo posljednji slučaj novinara Dušana Miljuša, kojemu je javno, u dnevnim novinama, nakon tekstova o ubojstvu Davora Zečevića, objavljena tzv. čitulja. Da tada nismo odmah reagirali, kaže, mogli smo imati prvi slučaj ubijenog novinara u Hrvatskoj. U Miljuševu slučaju novo je, kaže, da će on najvjerojatnije biti smijenjen s mjesta glavnog urednika crne kronike Jutarnjeg lista. Podumljak to dovodi u vezu s nastupom u Latinici i Otvorenom, zbog izjava o podrijetlu imovine i sprege medija i organiziranog kriminala. Dodao je kako to nije jedini slučaj. Spomenuo je i slučaj Renate Ivanović koja je odustala od novinarstva jer je prva potegnula pitanje u slučaju Asima Kurjaka.Podumljak je rekao da je i zagrebačka gradska vlast ‘uspješna zločinačka organizacija‘. Rekao je da se njegovoj organizaciji javio niz nezadovoljnih građana koji su ih upozorili na određene nepravilnosti i nezakonitosti. Naveo je slučaj koji je prijavila udruga EKO - Grad Zagreb platio je tvrtki CIOS za preseljenje nelegalno izgrađenog objekta, a s druge se strane ruše kuće privatnih osoba i sl.

Za suradnju s organiziranim kriminalom optužio je Gradsko poglavarstvo, koje štite organi gonjenja. Gradonačelnika Milana Bandića smatra izravno odgovornim za takvu situaciju jer je "capo di tutti capi" u svom poglavarstvu. Spomenuo je slučajeve Vrbani, Cvijetni trg te izgradnju previsokih poslovnih zagrada na Prisavlju. -Hrvatsko društvo nije u većini korumpirano, a građane na mito i korupciju prisiljava politika-rekao je Podumljak. Dodao je kako ga nije strah, budući da se zamjera političarima, te mu se tu i tamo prijeti. "U radu me vodi vlastita savjest i od njega neću odustati. Ne mislim se baviti politikom i svoj rad na unapređenju civilnog društva ću nastaviti", zaključio je Podumljak.

24. travanj 2024 02:34