Arhiva
StoryEditor

Biznismenima potonule sve lađe

25. Ožujak 2009.
Piše:
lider.media

Pesimizam upućuje na loše trenutačne rezultate poslovanja, ali i sumnju da će se gubitak s početka godine moći nadoknaditi u sljedećim mjesecima.  

Turbulencije u indeksu poslovnog optimizma i dalje se nastavljaju, pa je zbog nagle promjene raspoloženja u odnosu na veljaču Hendal-Liderov indeks poslovnog optimizma zašao duboko u kvadrant recesije i dodirnuo dno naše ljestvice. Sada je prvi put niži od 90 postotnih bodova, 82,3.

 82,3postotna boda iznosio je HLIPO u ožujku, što znači da je duboko u kvadrantu recesije

Uzrok je velik pad očekivanja od poslovanja u sljedećih šest mjeseci, koje je u odnosu na veljaču palo nevjerojatan 24,1 postotni bod (s 93,3 na samo 79,2).  Takav pesimizam upućuje na loše trenutačne rezultate poslovanja, ali i sumnju da će se gubitak s početka godine moći nadoknaditi u sljedećim mjesecima. Mnogim industrijama najava loše turističke sezone sigurno nije ulila nadu u veliki preokret u poslovanju. Upravo je turizam pokazao najveći pad očekivanja od sljedećih šest mjeseci kao i pad indeksa optimizma, koji je na minimalnih 80,5 postotnih bodova.  

 Ožujak u planovima podbacuje 15%- Teško je reći bilo što s većom sigurnošću jer vrijeme je neizvjesno. Siječanj nam je bio dobar, veljača loša, a ožujak u planovima podbacuje 15 posto, s tim da su planovi već smanjeni - kaže Boris Šušković, vlasnik i direktor Wulf sporta, dodajući da je u ovom trenutku umjereni pesimist. Ipak, kako najavljuju i analitičari, nada se laganom oporavku u drugom dijelu godine kad bi se rezultati mogli uravnotežiti.

Manje prometa Sektor prijevoza i usluga s trenutačnih 91,8 postotnih bodova također bilježi najnižu razinu indeksa HLIPO do sada. Manji promet putnika samo je jedan od problema koji pritišću poduzetnike u toj industriji. Veći je usporena industrijska proizvodnja i promet u trgovini na malo, koji čine većinu robnog prometa. Posljednje tromesječje prošle godine najavilo je ozbiljne probleme u tom sektoru kad je zabilježen pad od 7,7% u odnosu na prošlu godine u robnom prijevozu i pad od 8,2% u putničkom prijevozu.

Prva dva mjeseca u trgovinskom sektoru bila su izrazito pesimistična. Ožujak je donio mali oporavak u lisnicama stanovnika, pa je indeks HLIPO u tom sektoru porastao na najvišu razinu u ovoj godini (93,7) ponajviše zbog porasta zadovoljstva trenutačnom situacijom, a manje očekivanjima od sljedećih šest mjeseci, koja su još izrazito pesimistična. Proizvodni sektor najpogođeniji je tim trendom, pa njegov HLIPO prati proizvodne trendove. Indeks optimizma tako je pao na 83,5 postotnih bodova, a naspram prošlog mjeseca najviše su pala očekivanja od poslovanja u idućih šest mjeseci, 20,3 postotna boda). S obzirom na pad zaposlenosti u tom sektoru sasvim je jasno da proizvođači ne računaju na brzi oporavak tržišta.

Fluktuacije Najviše oscilira poslovni optimizam poduzetnika u graditeljstvu. Kao i mnoge druge industrije i oni u ožujku ove godine pokazuju svoje dosad najpesimističnije lice. Njihov indeks HLIPO dosegnuo je najnižu razinu od početka mjerenja, u ožujku je 84,8 postotnih bodova. Sve veći broj nezaposlenih i pad cijena stanova u pojedinim regijama zasigurno ne idu na ruku planiranim ulaganjima, ali nadamo se da će se bar započete dovršiti i naplatiti, da indeks ne bi potonuo još više.

24. travanj 2024 02:51