Biznis i politika
StoryEditor

Hrvoj Šipek: Nije moguće prognozirati ishod arbitražnog postupka u slučaju Agrokor, spor otvara niz pitanja

22. Studeni 2023.
Zlata Hrvoj Šipekfoto Ratko Mavar

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek rekla je u kako nije moguće prognozirati ishod arbitražnog postupka u slučaju Agrokor, te da će sve ovisiti o tome što će tužitelj navesti u tužbi i koje dokaze podnijeti. 

- Nije moguće prognozirati ishod arbitražnog postupka jer tužitelj tek treba podnijeti svoju tužbu i dostaviti dokaze na kojima temelji svoj zahtjev, nema dvojbe da se radi o jednom složenom sporu koji otvara niz pitanja. Sve će ovisiti o tome što će tužitelj navesti u tužbi i koje dokaze podnijeti, o tome će ovisiti i naša koncepcija odgovora na tužbu i strategija - rekla je Hrvoj Šipek na početku tematske sjednice saborskog Odbora za pravosuđe na temu ‘Agrokor i pravni položaj Republike Hrvatske‘.

Poticaj za tematsku sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe bila je odluka Visokog kaznenog suda da je knjigovodstveno-financijsko vještačenje koje predstavlja ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih nezakonito. Vještačenje je radila tvrtka KPMG, koja je bila u sukobu interesa jer je istovremeno radila za DORH i Agrokor. Vještačenje je koštalo 1,3 milijuna eura i trajalo više od godine dana. Također, poticaj  je bilo i prihvaćanje Međunarodnog centra za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) tužbe Ivice Todorića protiv Republike Hrvatske oko preuzimanja Agrokora.

Malenica: Država nije ni bila niti jest vlasnik bivšeg Agrokora

Ministar pravosuđa Ivan Malenica podsjetio je na okolnosti 2017. kada je prijetilo urušavanje Agrokora i gubici od nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta. Cijeli taj proces prošao je bez troška za porezne obveznike, a postupka izvanredne uprave nije pokrenula Vlada nego čelni ljudi kompanije, kazao je.

- Država nije ni bila niti jest vlasnik bivšeg Agrokora, niti se vlasništvo ikome oduzelo - naglasio je ministar.

Što se tiče vještačenja u slučaju Agrokor Malenica je naveo kako je Ministarstvo pravosuđa osiguralo sredstva za provedbu vještačenja na zahtjev DORH-a, kao što osigurava sredstva za vještačenja u svim drugim predmetima.

Hrvoj Šipek je Stephenu Nikoli Bartulici (DP), na pitanje tko je odgovoran za debakl oko vještačenja, odgovorila da nije sudjelovala u donošenju odluka i izboru vještaka, ali da je u tijeku analiza i da je odgovorna kao čelnik jer je u dobroj vjeri poklonila povjerenje zamjenicima i ljudima koji rade na tome.

Nije htjela otkriti ime zamjenika koji radi na analizi propalog vještačenja kako ne bi bio pod pritiskom te istaknula da se radi o dugom vremenskom periodu u kojem je donašano puno odluka i za analizu će trebati vremena.

Nije mogla konkretno odgovoriti ni Peđi Grbinu (SDP) kada se očekuje nastavak postupka jer će Tribunal dati rokove, a  u  pravilu, dodala je, prođe tri do šest mjeseci.

- Mi prikupljamo podatke i pripremamo se -  poručila je.

Na pitanje Karoline Vidović Krišto (OIP) o manipuliraju bilanci u Agrokoru i Todorićevu korištenja dvorca u kojem živi, navela je da je još uvijek u tijeku nekoliko predmeta u fazi istraživanja. 

- Utvrđeno je šest predmeta u kojima su u tijeku izvidi povjereni policiji. Imamo podignuto 15 optužnica protiv 54 osobe koje nisu još potvrđene. Na predmetima se još radi -  poručila je Hrvoj Šipek.

24. travanj 2024 05:07