Biznis i politika
StoryEditor

Mladen Pejnović: Velika izlaznost je novo dostignuće u našem parlamentarizmu

17. Travanj 2024.

Nakon što su objavljeni rezultati izlaznih anketa, na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio je HDZ, koji ima 58 mandata, a koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om dobila je 44 mandata. Treći je Domovinski pokret s 13 mandata, a četvrto mjesto s 11 osvojenih mandata zauzima Možemo, dok je Most peti s devet mandata. Prema anketi provedenoj među biračima po izlasku s biračkog mjesta, u 11. saziv Hrvatskoga sabora ulaze još IDS s dva mandata, Nezavisna platforma Sjever na čelu s međimurskim županom Matijom Posavcem također s dva mandata te koalicija Fokus-Republika s jednim mandatom.

Ekonomski konzultant Mladen Pejnović za Lider je komentirao izbore, te je posebno naglasio dobru izlaznost, kao najpozitivniju činjenicu ovih izbora.

- Izlazne ankete su u suštini bile slične nedavnim anketama, a jedino veliko iznenađenje je velika izlaznost, pa možemo reći da je predsjednikov manevar s izborima na radni dan pokazao kao dobar – kaže Pejnović.

Dodaje kako se čini da je veliki broj mladih sudjelovao na ovim izborima za razliku od onih prije četiri godine, pa naglašava kako je to za veliku pohvalu.

- To je jedno novo dostignuće u našem parlamentarizmu – kaže Pejnović.

Što se rezultata tiče, sve je to još uvijek 50/50, kaže Pejnović, pa zbrajanjem lijevih i desnih kaže kako će biti gusto te da jedino Domovinski pokret ostaje ‘na sredini‘.

- Nema nam sad druge nego pričekati i vidjeti kako će se strane dogovarati. Nitko neće moći odlučivati sam i ništa se neće dogoditi na brzinu – dodaje Pejnović.

Na kraju zaključuje kako je zadovoljan velikom izlaznošću te dodaje kako je iznimno dobro vidjeti skok u izlaznosti u velikim gradovima i urbanim područjima.

- To je jako pozitivno i dobar uvid u vjerodostojnost – zaključuje Pejnović.

24. travanj 2024 10:59