Biznis i politika
StoryEditor

Objavljen natječaj za projekt Batižele u Šibeniku, zainteresirani domaći i strani investitori

08. Siječanj 2024.
Projekt Batižele

Nakon dugog čekanja konačno je objavljen međunarodni javni natječaj, odnosno poziv za iskaz interesa u svrhu odabira Investitora za veliki infrastrukturni projekt „Urbana regeneracija zemljišta u Šibeniku – Projekt Batižele“.

Predmet ponude Javnog poziva predstavlja zemljište ukupne površine 220.839 metara kvadratnih, u vlasništvu društva Batižele d.o.o., koje uključuje i nekretnine površine 31.500 metara kvadratnih koje će biti izdvojene u korist Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, a na kojima će isti graditi i financirati javne objekte.

Traži se investitor, koji može u naravi biti jedno društvo ili konzorcij ponuditelja koji djeluje zajedno kao jedan subjekt. Postupak odabira investitora podijeljen je u dvije faze: Fazu A (Pretkvalifikacijsku fazu) i Fazu B (Podnošenje ponuda).

U prvoj fazi natječaja pozivaju se zainteresirani investitori da dostave svoje iskaze interesa najkasnije do 19. veljače 2024. godine i potvrde svoju kvalificiranost. Nakon toga se podnose neobvezujuće ponude nakon čega slijedi due dilligence proces i na kraju obvezujuće ponude zainteresiranih ulagača.

U roku od tri tjedna nakon završetka prve faze društvo Batižele d.o.o. donijet će odluku o izboru kvalificiranih investitora. Odabrani kvalificirani investitori imat će priliku u drugoj fazi, koja će trajati 12 tjedana, dostaviti svoje obvezujuće ponude prema jasno definiranim evaluacijskim kriterijima, a svaka ponuda mora obuhvaćati: iskaz komercijalnih uvjeta, masterplan, prijedlog poslovnog plana te jamstvo za ponudu.

Postupak odabira investitora između zaprimljenih obvezujućih ponuda trajat će šest tjedana, a isti postupak temeljit će se na osnovu ocjene financijske i tehničke izvrsnosti zaprimljenih ponuda.

Batižele d.o.o. će odabranom investitoru prodati zemljište namijenjeno za pretežito stambenu izgradnju i zemljište za javnu infrastrukturu, dok će se za ostatak razvojnog zemljišta s investitorom potpisati 75-godišnji ugovor o pravu građenja.

Početna kupoprodajna cijena zemljišta namijenjenog za izgradnju stambene komponente po metru kvadratnom iznosi 562,68 eura. Početna kupoprodajna cijena zemljišta namijenjenog za izgradnju komunalne infrastrukture po metru kvadratnom iznosi 186,53 eura. Početni iznos naknade za pravo građenja iznosi 2,24 eura po metru kvadratnom godišnje.

Kako se može neslužbeno saznati, među zainteresiranim ulagačima se očekuju domaće kompanije, strani ulagači i developeri koji su već prisutni na hrvatskom tržištu, i već su iskazali interes za ovaj projekt, te potpuno nova strana imena.

Interes velikih domaćih i stranih investitora

- Industrijska lokacija Batižele, odnosno bivša tvornica elektroda i ferolegura TEF predstavlja ogledni primjerak za urbanu brownfield regeneraciju u Hrvatskoj. Riječ je ovdje o zoni okruženoj prirodnim ljepotama, na samoj obali Jadrana, a istovremeno u neposrednoj blizini povijesne jezgre grada Šibenika. Zbog iznimno atraktivne lokacije, velikog potencijala i važnosti, ovaj projekt od samog početka plijeni pozornost kako građana, tako i investitora. Brojni su akteri koji jedva čekaju vidjeti završetak projekta i njegov finalni proizvod, koji će svakako oplemeniti prostor Šibenika i povećati interes za ovaj grad - kaže Vedrana Likan, direkorica Colliersa Hrvatska, Slovenija i Bosna i Hercegovina.

O važnosti ovog projekta svjedoči i činjenica da su u njega, od samog početka, uključene brojne domaće i međunarodne institucije, od Grada Šibenika i Republike Hrvatske kao suvlasnika zemljišta, preko konzorcij partnera koji surađuju na projektu, do Europske banke za obnovu i razvoj. 

image

Vedrana Likan

foto

- Veliki domaći i strani investitori već neko vrijeme iskazuju interes za ovaj projekt. S obzirom da je riječ o opsežnom projektu koji će sadržavati brojne komponente i koji će u suštini biti doista kompleksan, najveći interes i broj prijava na natječaj očekuje se od renomiranih, velikih investitora u sektoru nekretnina sa snažnom reputacijom koja će potvrditi njihovu mogućnost realizacije projekta - ističe Likan.

Program korištenja lokacije uključuje stambenu komponentu, turističke sadržaje (hotele), maloprodajnu komponentu te javne sadržaje kao što su objekti namijenjeni odgoju i obrazovanju, višenamjenska dvorana, parkirališne površine i slično. Master plan također predviđa zelene površine, ceste i javne prostore. Kako bi projekt bio uspješno završen, očekuje se vrhunska suradnja javnih i privatnih partnera na njegovom ostvarenju. Projekt je ovo koji će po završetku, smatra Likan, postaviti Šibenik visoko na ljestvici gradova prilagođenih za život u 21. stoljeću. 

23. travanj 2024 12:13