Biznis i politika
StoryEditor

Zbog Deripaske raskinut sindikalni ugovor najvećih dioničara Strabaga, zamrznuli mu isplatu dividende

26. Travanj 2022.
Strabag, Donja Lomnica

Temeljni dioničar Strabaga SE obitelj Haselsteiner sredinom ožujka obavijestila je Upravu i javnost da je raskinula Sindikalni sporazum s preostalim dioničarima o zajedničkoj kontroli kompanije. Razlog je nemogućnost dogovora oko preuzimanja dionica dioničara Rasperije u kojoj suvlasnički udio nešto manji od 50 posto ima ruski biznismen Oleg Deripaska. Iako je vlasnička struktura ostala nepromijenjena, Deripaski je već onemogućena isplata dividende, a sporazum koji je trebao isteći do kraja ove godine praktično je nevažeći od 8. travnja.

Naime, EU je tog dana dodao Deripasku na svoj popis sankcija, što je značilo da je takva zajednička kontrola završila, a Deripaskinoj tvrtki su suspendirana prava koja proizlaze iz dionica. Kako su nam objasnili u Strabag SE, većinu dionica drže glavni austrijski dioničari, obitelj Haselsteiner i Uniqa/Raiffeisen grupe i oni dijele vlasništvo kroz sindikalni ugovor s ruskom tvrtkom MKAO Rasperia Trading Limited (Rasperia), koja drži 27,8 posto dionica Strabaga.

Do sredine ožujka vođeni su pregovori predstavnika obitelji Haselsteiner i Rasperije o preuzimanju ruskih dionica, no taj je pokušaj propao. Ipak, unatoč raskidu sindikalnog ugovora između najvećih dioničara od 15. ožujka te sankcijama EU od 8. travnja (zamrzavanja Deripaskine imovine), vlasnička struktura se ne mijenja, napominju u Strabagu, niti Uprava kompanije ima pravnih sredstava kojima bi utjecala na bilo kakvu promjenu u tom smislu. Ali ima kad je u pitanju isplata dividende, za koju je odluku donijela odmah po obavijesti o raskidu sindikalnog sporazuma.

- Nakon uvrštenja na kanadski i britanski popis sankcija, Uprava je već 15. ožujka 2022. odlučila obustaviti isplatu dividende. Njegovo uvrštavanje na popis sankcija EU-a dodatno je potkrijepilo ovu odluku. Osim isplate dividende, ne postoji nikakav drugi poslovni odnos s Olegom Deripaskom – poručuju u Strabagu.

Rješavanje pat-pozicije

U toj kompaniji objašnjavaju da je sindikalni ugovor privatni ugovor između spomenutih dioničara, a javno je poznato da je uključivao sljedeća pravila: pravo imenovanja članova nadzornog odbora, koordinaciju glasovanja i ograničenja prijenosa dionica.

Inače, da takvi sporazumi nisu rijetkost, potvrđuje odvjetnik Stjepan Lović iz odvjetničkog društva Grubišić, Lović i Lalić koji kaže da se takvim sporazumima grupa pojedinaca ili trgovačkih društava povezuje radi ostvarenja projekta kojeg samostalno ne žele ili ne bi mogli ostvariti. U konkretnom slučaju, dioničari Strabaga sporazumjeli su se o nekoj vrsti joint venture ugovora kojim su uredili međusobne odnose u pogledu korištenja svojih dioničkih prava.

- Takvi ugovori uobičajeno reguliraju način kojim će dioničari ostvarivati kontrolu nad društvom, pitanja ulaganja kapitala i raspolaganja ostvarenom dobiti, način rješavanja pat-pozicija te odredbe o prestanku ugovora. U pravilu, raskidom ugovora prestaju sve obveze ugovornih strana koje su preuzele temeljem sklopljenog ugovora. Međutim, predmetni ugovori često sadrže različite klauzule koje se mogu primijeniti u slučaju raskida ugovora kako što su npr. call option clause koja podrazumijeva pravo pojedinog člana ili članova da otkupe udio nekog člana ili da svoj udio prodaju ostalima (put option clause) te druge varijacije poput shotgun clause, drag along option, tag along option, odnosno ugovornih klauzula koje se tiču prodaje udjela – objašnjava Lović i dodaje da u budućnosti nije isključeno i sklapanje novih sličnih ugovora Strabagovih dioničara koji ne bi uključivali Rasperiju.

18. svibanj 2024 08:25