Financije
StoryEditor

Nepuna dva mjeseca od osnivanja Erste Money Market premašio 100 milijuna eura imovine

26. Travanj 2024.

Novi novčani fond Erste Asset Managementa (EAM), Erste Money Market, u manje od dva mjeseca od osnutka prikupio je imovinu u vrijednosti preko 100 milijuna eura. Riječ je o niskorizičnom novčanom fondu namijenjenom fizičkim i pravnim osobama s kraćim horizontom ulaganja.

Fond je, priopćili su, osmišljen tako da investira u vrlo likvidne trezorske zapise, državne obveznice kratkog dospijeća te u depozite poslovnih banaka po trenutačno atraktivnim kamatnim stopama na tržištu. Iako su otkup udjela i ostvarenje prinosa mogući već nakon jednog dana, sredstva se mogu ulagati i kroz dulje razdoblje, dok je preporučena duljina ulaganja do šest mjeseci.

Iz EAM-a su poručili da klijenti zahtjev za kupnju udjela u fondu mogu podnijeti u bilo kojoj poslovnici banke ili preko njihove digitalne platforme dok je pravnim osobama na raspolaganju i mobilno i internetsko bankarstvo, a dodali su i da se u fondu ne naplaćuje ni ulazna, a ni izlazna naknada bez obzira na vrijeme držanja sredstva.

– Erste Money Market ostvario je sjajan uspjeh u vremenu kada su kamatne stope na novčanom tržištu više od stopa na depozite po viđenju pa klijenti čak i u kratkom roku ulaganja mogu ostvariti stabilan prinos na svoje ulaganje. Razlog tome je jednostavnost proizvoda, nepostojanje izlazne naknade, niti roka ulaganja koji je potrebno izdržati kako bi se ostvario određeni prinos. Osim toga, fond ulaže u iznimno kratkoročnu imovinu zbog čega cijena udjela fonda ne bi trebala previše oscilirati. Može se usporediti sa štednjom po viđenju gdje su sredstva dostupna odmah s razlikom da ulagači u našem Erste Money Marketu sudjeluju u prinosima koja nude europska novčana tržišta, a ona trenutačno nisu zanemariva – rekla je Ivana Kunstek, direktorica Odjela upravljanja fondovima u EAM-u.

06. svibanj 2024 14:42