Komentari
StoryEditor

Višnja Starešina: Ne zna se tko će upravljati europskim ‘politički korektnim‘ Velikim Bratom

13. Listopad 2019.
Simulation of a screen of cctv cameras with facial recognition. Facial recognition of a woman.foto Getty Images/istockphoto
Europsko ministarstvo za zaštitu europskog načina života izmišlja se umjesto spominjanja migracija i migranata. Prešućivanje švedske statistike o kriminalitetu useljenika politički je korektno guranje glave u pijesak pred sadašnjošću. A Veliki Brat iz Nice izgledna je budućnost

Uvođenje novoga, politički osporavanoga 'ministarstva' za europski način života u Europsku komisiju, uskraćivanje službene objave podataka o kriminalitetu ne-Šveđana u Švedskoj i premreženost francuske Nice pametnim uličnim nadzornim kamerama samo naizgled nemaju ništa zajedničko.

Djelokrug novoga 'ministarstva' za europski način života tek treba ustrojiti. Oko njegova se sadržaja – europskog načina života – zastupnici različitih političkih opcija ne mogu i neće se moći nikada složiti. Naime, najviše se i razlikuju po tome kako zamišljaju – europski način života. Jedna od rijetkih poznatih stvari jest da će u nadležnosti budućeg 'ministra' za europski život biti i – migracije. A iz nje proizlazi da s pomoću novoga 'ministarstva' i 'svoje' predsjednice EK-a njemačka kancelarka Merkel nastoji naknadno regulirati ono što je 2015. svojom 'willkommen-politikom' prema migrantima prepustila stihiji i na europskoj razini ublažiti posljedice. Da se ne bi spominjale migracije i migranti, izmišljena je nova formula – europski način života.

Šutnja 'mainstream' medija

U bogatoj, razvijenoj i na prava čovjeka vrlo osjetljivoj Švedskoj već se godinama ne objavljuju službene pravosudne statistike o sudjelovanju ne-Šveđana u kriminalitetu u državi. Posljednja službena statistika Švedskoga nacionalnog vijeća za prevenciju kriminala objavljena je još daleke 2005. usprkos protivljenju dijela politike i organizacija za zaštitu ljudskih prava – jer bi to moglo potaknuti predrasude, iskrivljene percepcije i val mržnje prema imigrantima.

Nakon toga zaštita pozitivne percepcije pobijedila je podatke i statistiku pa su se izvješća opet prestala objavljivati. No pitanje službene statistike ponovno je pokrenuto nakon velikoga migrantskog vala 2015. koji se osim u Njemačku najviše prelio u Švedsku. Baš kao i u Njemačkoj, posljedice su bile porast specifičnih vrsta kriminala u sljedeće dvije godine. No na pitanja o objavi podataka u sudjelovanju imigranata u tom porastu kriminaliteta tadašnji ministar pravosuđa Morgan Johansson, nadležan i za pitanja imigranata i azila, imao je spreman europski odgovor: mnoge europske studije pokazuju da su pripadnici manjina natprosječno zastupljeni u stopama kriminala, ali ta nadzastupljenost gubi se uzmu li se u obzir njihovi socijalno-ekonomski faktori.

Protivio se objavljivanju izvještaja prema etničkom podrijetlu, za što je imao i političku potporu parlamenta. Ovoga ljeta, nakon što su kriminalna djela imigranata u Švedskoj vidljivo porasla, nakon što se u susjednim medijima može pročitati o izletima švedskih kriminalnih skupina na 'posao' u Dansku, izrade statistike o kriminalitetu, a na osnovi policijskih podataka, prihvatila se jedna nevladina udruga (Dobro društvo). Dobila je zanimljiv rezultat: u posljednje dvije godine prvi je put ukupni broj kaznenih djela koja su počinile osobe stranoga podrijetla bio veći od broja kaznenih djela koja su počinili oni švedskoga podrijetla. Najzastupljeniji su počinitelji koji su rođeni u Švedskoj, a oba su roditelja imigranti. Spoznaja nije ugodna. Ali zato se o njoj u 'mainstream' medijima ne govori i ne piše. No to što se ne piše, ne znači da se Švedska ne mijenja iznutra.

Kamere nakon terorističkog napada

Treći primjer teme sa zajedničkim nazivnikom pametne su (ili, ako hoćete, umjetnointeligentne) kamere kojima su premrežene ulice Nice, a koje pružaju iskustvo Velikog Brata u stvarnom vremenu. Kako piše Politico, riječ je o najsuvremenijim 'hi-tech' kamerama s umjetnom inteligencijom koja prepoznaju lica prolaznika, a kakve (prema Politicu) još primjenjuje Kina kako bi u gotovo logorskim uvjetima potpuno nadgledala Ujgure. No autor ne propušta naglasiti da takav, totalni nadzor grada nije posljedica terorističkog napada 2016., kad je islamski vuk samotnjak na glavnoj šetnici Nice kamionom ubio 87 ljudi, već je u gradonačelniku dugo sazrijevala ta ideja. Dobio je dopuštenje da ih instalira baš 2016. – zbog Europskoga nogometnog prvenstva.

Kao što već vjerojatno pogađate, zajednički nazivnik tih triju slučajeva samorazarajuća je politička korektnost današnje Europe. Europsko ministarstvo za zaštitu europskog načina života izmišlja se jer u europski ustav nisu željeli staviti kršćanske temelje Europske unije. Prešućivanje švedske statistike o kriminalitetu useljenika politički je korektno guranje glave u pijesak pred sadašnjošću. A Veliki Brat iz Nice izgledna je budućnost. Ali nije izgledno da će politički korektni Europljani biti ti koji upravljaju Velikim Bratom. 

23. travanj 2024 13:55