Konferencije i edukacije
StoryEditor

Bokulić: Razvoj turizma nije dobro bazirati na malom i izbirljivom segmentu potrošača visoke kupovne moći

28. Srpanj 2023.
Zrinka Bokulić

Iako se naizgled čini da se globalna ekonomska situacija stabilizira, da inflacija jenjava, poslovni svijet još uvijek osjeća ‘repove‘ donedavnog vrhunca krize u svom poslovanju, a rat u Ukrajini i dalje traje.

U punom smo jeku s pripremama najveće Liderove konferencije Dan velikih planova koja se održava 15. godinu za redom, a ove će se godine održati 27. rujna u zagrebačkom hotelu Westin.

I ove godine na pozornici očekujemo predvodnike raznih industrija u Hrvatskoj, predstavnike javnog sektora i državnih institucija, od kojih ćemo iz prve ruke saznati što poduzetničku scenu i hrvatsko gospodarstvo u cjelini čeka u 2024. godini, kako se svi dionici gospodarstva suočavaju s postojećim i pripremaju na nadolazeće izazove te kakve su njihove prognoze i predviđanja za iduću godinu.

Jedna od njih je Zrinka Bokulić, predsjednica Uprave turističke kompanije Aminess Hotels&Resorts.

Koji su po vama ključni izazovi turističkog sektora u nadolazećem razdoblju koji će se odraziti na vaše poslovanje i kako se Aminess na njih priprema?

– Kao jedan od ključnih izazova nameće se smanjena elastičnost emitivnih tržišta na cijene. Naime, nakon postpandemijske potrebe za putovanjem i trošenjem u pandemiji akumuliranih sredstava, bilježimo oprez kod dijela potrošača u smislu povećane brige za upravljanjem troškovima, planiranju izdataka, a time i putovanjima. Ovo je na izvjestan način direktna posljedica inflacije, povećanih izdataka dobrog dijela Europljana za energente, hranu ali i opće neizvjesnosti uzrokovane ratom u Ukrajini. Ne pomaže ni trenutno hlađenje Njemačke kao glavnog generatora europske ekonomije. S tim u svezi, poslovanje većine hrvatskih hotelijera kao i odluke o daljnjim investicijama obilježit će pitanja fiskalnih i parafiskalnih davanja koja u kombinaciji s visokim cijenama energenata, nedostatka radne snage, ali i ostalih ključnih inputa, predstavljaju značajno opterećenje za profitabilnost poslovanja.

Drugim riječima, opreznije će se razmatrati ulaženje u daljnje investicije ili akvizicije, ali i određivati cjenovna politika kako bi i dalje ostali konkurentni u odnosu na zemlje u okruženju te za goste s naših tradicionalnih tržišta. Od turističkih tvrtki se i dalje očekuje da budu pokretači domaće ekonomije, visoka su očekivanja postavljena od strane lokalnih zajednica, zaposlenika ali i dioničara-vlasnika koji i nadalje očekuju razumne stope povrata uloženog, ali i razloge za nova ulaganja.

Koliko trend ‘overturizma‘ utječe na vašu kvalitetu proizvoda?

– Drugi značajni izazov je upravljanje ukupnom kvalitetom hrvatskog turizma. Dok u nekim destinacijama već sada bilježimo blage podbačaje, u drugima se događa overturizam zbog bujanja nekretninskog biznisa koji ugrožava i organizirani smještaj, ali posebice i onaj izvorni individualni smještaj kod domaćina kojeg u svom originalnom obliku volimo zvati "zimmer frei" turizmom. U tom smislu, u kontekstu mogućeg većeg poreznog opterećenja privatnog smještaja, važno je napraviti distinkciju između ponude bazirane na nekretninskom biznisu i izvorne ponude apartmanskog smještaja baziranog na nekoliko smještajnih jedinica u vlasništvu najčešće jedne obitelji.

Ove godine svjedočimo i velikom utjecaju klimatskih promjena na turizam u južnoj Europi. Kako upravljati takvim rizicima?

– Upravljanje rizicima uslijed klimatskih promjena je također veliki izazov. Dok smo primjerice u Istri prošle godine bili suočeni s nedostatkom i redukcijama vode, početak ovogodišnje glavne sezone obilježila su snažna nevremena koja posebno pogađaju kamping kao vremenski i klimatski najosjetljiviji segment turističke ponude. Kod planiranja budućih investicija i ponude smještaja, više nije nemoguć ni scenarij u kojem će doći do produljenja sezone u kojoj će nekada glavni mjeseci uslijed klimatskih ekstrema postati manje atraktivni, a time i cjenovno povoljniji. Sve će to pred planiranje investicija i organizaciju poslovanja u različitim destinacijama postaviti različite izazove, a jedan od načina kako njima upravljati je i nedavno pokretanje Aminessove menadžment kompanije u cilju daljnje optimizacije poslovanja u više različitih destinacija duž cijele obale.

U kojim segmentima I razdoblju očekujete najveći rast I pad prometa I o čemu će to najviše ovisiti? Imate li u ovoj sezoni problema s bukingom?

– Nemamo problema s bukingom jer nismo dozvolili da nas ponese euforija i potrošački optimizam iz 2022. godine već smo pažljivo osluškivali atmosferu i pratili kretanja na emitivnim tržištima i sve to uskladili s kretanjima na našem tržištu ulaznih cijena. Najveći rast prometa očekujemo u objektima više kategorije i klase jer to tržište prihvaća proizvode koji imaju usklađenu cijenu i kvalitetu koju gost za to dobije. U srednjim kategorijama ponude, potrošači su osjetljiviji na cijene i opreznije pristupaju potrošnji što se posebice primjećuje u segmentu á la carta, gdje gost konzumaciji pristupa ekonomičnije. Više kategorije su općenito manje osjetljive na rast cijena no bila bi zabluda bazirati cjelokupnu turističku ponudu upravo na ovom segmentu, a isto vrijedi i za destinacije. Jedan Capri ili Monaco posjećuju svi segmenti potrošača, od backpackera do ultrabogatih gostiju i za svakog od njih na određen način ima mjesta. To je i poruka za neke destinacije koje cjenovno forsiraju turizam visoke kategorije, ali zauzvrat malo nude dok istovremeno postaju preskupi, pa čak i odbojni svojim tradicionalnim gostima. Ne bi bilo dobro kada bi pod krinkom održivog i uravnoteženog turizma cjelokupni razvoj bazirali na relativno malom i vrlo izbirljivom segmentu potrošača visoke kupovne moći.

Očekujete li stabilizaciju nabavnih cijena i troškova, odnosno utjecaj pada stope inflacije na vaše poslovanje u idućoj godini? Koliko su vam porasli troškovi u ovoj i u kojim stavkama najviše?

– Najava stabilizacija cijena i ulaznih troškova već je počela i za očekivati je da će se realizirati u idućem razdoblju. Inflacija će nas pratiti još neko vrijeme, a jedan od dobrih indikatora raspoloženja potrošača biti će i stanje na tržištu nekretnina koje je u zapadnoj Europi trenutno u stagnaciji. Za hotelsko poslovanje tijekom cijele godine ključna stavka je cijena energenata i za sada nije izvjesno, kada i hoće li se one vratiti na predpandemijske razine. Energetska tranzicija također neće biti jeftina niti jednostavna, ulaganja u obnovljive izvore energije su značajna, a energetska neovisnost ne znači da istovremeno imate i jeftine izvore energije.

Europa je odabrala put prema net zero idealu, odnosno društvu s nultim emisijama do sredine ovog stoljeća. Za neke ostvarivo, za druge nerealno ili čak i štetno jer prijeti preseljenjem industrijske baze u druge dijelove svijeta koji ne slijede politike Europske unije. Za turizam kao resursno intenzivnu industriju, pitanje priuštivih i održivih izvora energije, ali i upravljanja raspoloživim resursima, svakako će uz rizike vezane uz klimatske promjene biti jedno od ključnih pitanja u poslovanju do kraja ovog desetljeća.

Koji će projekti Aminessa u Hrvatskoj obilježiti iduću godinu, u kontekstu novih investicija i akvizicija?

– Aminess je trenutno u fazi rasta koji se odvija putem akvizicija, uz istovremeni razvoj postojećeg portfelja, vodeći računa o specifičnostima i potrebama svake destinacije. Najveća investicija odnosi se na otvaranje novog Aminess Avalona Camping Resorta u Povljani na otoku Pagu koja će imati visokih pet zvjezdica, a moći će primiti čak 1.800 gostiju. Novi Aminessov kamp imat će 320 parcela, od čega 32 luksuzne i jedine u Hrvatskoj s privatnim bazenom, 30 glamping vila i 232 mobilne kućice. Investicija je vrijedna više od 50 milijuna eura, a po otvaranju, Aminess Avalona Camping Resort bit će jedan od šest kampova u Hrvatskoj s visokih pet zvjezdica koji u potpunosti ispunjavaju sve uvjete ADAC-ovog sustava ocjenjivanja kvalitete. U sastavu Aminessa danas posluje 14 hotela, 5 kampova i 3 resorta s vilama i apartmanima.

Ne propustite priliku za druženje s najuspješnijim poduzetnicima, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 15. Danu velikih planova koji se održava 27. rujna u kristalnoj dvorani hotela Westin Zagreb. Više informacija možete pronaći na poveznici.

17. svibanj 2024 08:30