Konferencije i edukacije
StoryEditor

Gospodarski novinari predviđaju da će 2023. biti jedna od najneizvjesnijih godina

29. Studeni 2022.
Vanja Figenwaldfoto Ratko Mavar

Tijekom svečane dodjele nagrada Hrvoje Mateljić za najbolje novinarske radove iz područja gospodarstva, koja je održana danas u Novinarskom domu, zamjenik glavnog urednika Lidera Vanja Figenwald iznio je rezultate istraživanja ‘Kako gospodarski novinari vide sljedeću godinu?‘, koje je provedeno anonimno među novinarima hrvatskih redakcija.

Zanimljivo, gospodarski novinari u zatvorenim su pitanjima pokazali vrlo pozitivna očekivanja za 2023., ali i premoć negativnih očekivanja u opisnim odgovorima.

Neki od najznačajnijih rezultata pokazuju da 40 posto ispitanih novinara očekuje stagnaciju, dok ih 80 posto ne vidi pad BDP-a u idućoj godini, što je relativno pozitivno gledište.

Šezdeset posto ih očekuje manju stopu inflacije u 2023., a 33,3 posto je onih koji vide istu situaciju. Nitko, pak, ne očekuje pad cijena, što bi jedino došlo s recesijom, a to je nešto što ne želimo, stoga su i ovo pozitivna očekivanja.

Umjereni rast kamatnih stopa vidi 83 posto ispitanih novinara, dakle, strah od recesije se pomalo osjeti.

Kod uvođenja eura, najveće promjene koja nas čeka od 1. siječnja, ispitanici dominantno vide rast cijena kao negativnu posljedicu. Međutim, predviđaju i brojne pozitivne stvari poput rasta izvoza, turizma, ali i plaća.

Što se tiče cijena energenata, većina ispitanih očekuje njihovu stabilizaciju, no isto tako ih većina smatra da se Vlada ne može nositi s energetskom krizom. Preko 50 posto ispitanih ne smatra da će u idućoj godini doći do većih socijalnih nemira, dok 23 posto ispitanih – skoro četvrtina – smatra da su oni izvjesni.

Da neće doći do pada broja zaposlenih smatra 73,3 posto ispitanika, stoga među njima postoji određena vjera u otpornost tržišta rada. Četvrtina je sigurna da će doći do otpuštanja zaposlenika.

Konsenzus među ispitanicima postignut je, pak, u odgovoru na pitanje može li hrvatska vlada zaustaviti iseljavanje – preko 90 posto ih ne vjeruje u to. Isto tako, većina ispitanika misli da neće doći do dodatnog oporezivanja, konkretno do uvođenja poreza na imovinu.

Kod isticanja prilika i opasnosti koje iduća godina donosi sa sobom ponovno prevladaju negativnosti poput rata u Ukrajini, inflacije i recesije.

– Ovo istraživanje sjajan je odraz neizvjesnosti. Na kraju se može zaključiti da se ništa ne može zaključiti. Nismo uspjeli dobiti jednoznačan zaključak, a prema svemu sudeći čeka nas jedna od najneizvjesnijih godina nakon jako dugo vremena. Mislim da toliko neizvjesno nije bilo niti nakon 2008. godine – zaključio je Figenwald.

19. travanj 2024 08:02