Konferencijske vijesti
StoryEditor

Darko Horvat: ‘Gospodarski rast u trećem kvartalu ove godine bit će veći‘

25. Rujan 2019.
Darko Horvat, DAN VELIKIH PLANOVA 2019

Biti poduzetnik u Hrvatskoj je poduzetnički poduhvat, a želim da biti poduzetnik u Hrvatskoj bude što je jednostavnije moguće, rekao je to izaslanik predsjednika vlade i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Darko Horvat, na 11. Liderovoj konferenciji Dan velikih planova koja je održana u srijedu u hotelu Westin pred 450 sudionika i 15 govornika i panelista.

Ministar Horvat rekao je da na Markovom trgu postoje planovi, ali da je na Liderovoj konferenciji otovoreno toliko perspektiva koje ulijevaju veliki optimizam.

- U ovoj prostoriji 2016. godine bila je konferencija HBOR-a, i tadašnja kamatna stopa bila je 6,3-6,8 posto i poželjeli smo da bude tri posto, a te brojke su danas dosegnute, jer nikada konkurentnijeg izvora financiranja u Hrvatskoj nije bilo, kapital u Hrvatskoj nikada nije bio jeftiniji - rekao je ministar Horvat i dodao da to nudi optimizam jer u zadnjih 15 godina nismo imali veću perpsekitvu i pitanje je hoćemo li je imati u slijedećih 15 godina.

- Činjenica je da je na sceni velika metla koja mete zaostavštine i loše poslovne odluke menadžmenta i privatnih i državnih kompanija i to nas košta. Imati suficit državnog proračuna s izdacima otprilike pet milijardi kuna s kojima vraćamo dugove prošlosti nije lako. Ali imati gospodarstvo, u kojem uspijete sve vagone složiti u jednu kompozijiciju, i dogodi vam se gospodarski rast od 3,9 posto nije slučajno, a usudio bih se reći da će gospodarski rast u trećem kvartalu će porasti. Činjenica je da gledamo u leđa nekim zemljama, ali danas smo pretekli neke druge zemlje kojima smo gledali u leđa od 2018. - rekao je Horvat i dodao da tekuću likvidnost države i tekuću likvidnost banaka, enormnu likvidnost mirovinskih fondova trebamo transformirati u investicije svima onima koji mogu investirati. Danas u Hrvatskoj ima puno kvalitetnih porjekata, ali nedostaje nam novca.

- Bespovratna sredstava iz EU fondova koje nudi Bruxelles izravno prilika su za investiranje jer već u ovoj godini EU fondovi nude 94 milijarde eura i nadam se da će biti subjekata koji će ih uspjeti povući - rekao je ministar Horvat i dodao da od 1. siječnja slijedeće godine kreću nova porezna rasterećenja koje će osjetiti i radnici i poduzetnici.

- Tržište radne snage bila je rak rana, bit će još više ako se ne otvore radna mjesta zbog kojih mladi ljudi odlaze u druge zemlje. Najkvalitetnija radna snaga odlazi na daleko veće plaće i trebamo sve učiniti da se to spriječi - naglasio je ministar Horvat. 

Obraćajući se novinarima nakon govora kojeg je održao na Danu velikih planova ministar Horvat je rekao da nikada nije, bez obzira na dozu kritičnosti, vidio toliko optimizma kao danas u dvorani i među govornicima, gotovo u stopostotnom okruženju ljudima iz poslovnog svijeta.

- Hrvatski poduzetnici su svjesni onoga što se zbiva na tržištima ali vrlo jasno vide prijetnje. Retoriku krize trebamo transformirati i ublažimo koliko god je to moguće. Ako se usporava gospodarski rast u Italiji, Austriji i Njemačkoj, to ne vidjeti bila bi aposlutna pogreška. Ali, sve korake koje radimo provode se u suradnji s HUP-om, HOK-om i HGK, sa asocijacijom Hrvatskih izvoznika i hrvatskih investitora. To su naši partneri u svim projektima. S njima kreiramo sve izmjene i dopune zakona - istaknuo je ministar Horvat.

18. travanj 2024 01:21