Konferencijske vijesti
StoryEditor

Počeo je Dan velikih planova, poduzetnici manje optimistični za 2020.   

25. Rujan 2019.
DAN VELIKIH PLANOVA 2019foto Ratko Mavar

Započela je 11. međunarodna Liderova konferencija Dan velikih planova u zagrebačkom hotelu Westin, koja okuplja 450 sudionika, predvodnika javnog i privatnog sektora u Hrvatskoj. Ovaj najznačajniji poslovni skup u regiji otvorio je Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider koji je u kratkoj prezentaciji objasnio kakva su očekivanja poduzetnika u 2020. godini.

Naime, Lider je uoči konferencije među najuspješnijim poduzetnicima napravio anketu prema kojoj je vidljivo da su oni nešto manje optimistični u svojim prognozama za 2020. nego što su bili lani, kako u kretanjima BDP-a, tako i u vlastitim poslovnim rezultatima.

- Poslovna zajednica očekuje dramatično povećanje državne potrošnje i dramatično smanjenje izvoza. Ovo je naznaka kakav je sentiment poslovne zajednice u Hrvatskoj uoči 2020. – istaknuo je Šajatović.

Sudionicima se obratila i Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca i potpredsjednica najveće europske poslodavačke organizacije BusinessEurope.

- Mislim da se možemo usuglasiti da nitko ne očekuje bitno bolje uvjete u 2020. Gospodarstvo je ove godine raslo i iako nam je prvi kvartal donio veće stope rasta, drugi je pokazao da temelje za dugoročniji rast nismo postavili. Bez složenijih i dubljih reformi nema snažnijeg napretka zemlje, a niti jedna Vlada do sada nije krenula tim putem. Bit ćemo sretni ako iduće godine budemo rasli dva do tri posto jer slijedi globalno usporavanje. Sljedeća kriza je pred vratima a nismo napravili puno da ju dočekamo spremni. Gospodarstva Njemačke i Italije usporavaju, a to su nam velika izvozna tržišta i njihovi problemi pale tihe alarme na našem tržištu. Barem je kod poslodavaca tako, kako je na političkim okupljalištima ne znam. Slijede nam dva izborna ciklusa, u prvom dijelu godine predsjedamo EU-om i ne treba očekivati promjene, pogotovo ne one koje se mogu zvati reformskima. Poučeni iskustvom bojimo se davanja ustupaka i privilegija pojedinim skupinama birača uoči izlaska na birališta. Nadamo se da će ulazak u eurozonu stvari držati pod kontrolom. U pripremi poslovnih planova prostora za velik optimizam nema. Fokus ostaje na nama samima, da tržišne potrese dočekamo spremni prema staroj poslovici 'Uzdaj se use i svoje kljuse', istaknula je Deranja.

Dan velikih planova mjesto je na kojem se iz prve ruke od predvodnika industrija dobivaju inputi o tome kakvi trendovi čekaju pojedinu industriju i gospodarstvo u idućoj godini te kako pripremiti svoju tvrtku za poslovanje. Tijekom konferencije očekuju se vrlo zanimljiva izlaganja devet govornika, među kojima su dva gosta iz Kine i Velike Britanije koji će govoriti o globalnim gospodarskim trendovima te dva okrugla stola na kojima će svoje poslovne planove predstaviti čelni ljudi najuspješnijih kompanija u Hrvatskoj. 

20. travanj 2024 11:03