Kripto
StoryEditor

Sam Bankman-Fried se ponovno izjasnio da nije kriv, žali se na nedostatak veganske hrane u zatvoru

24. Kolovoz 2023.
Sam Bankman Fried

Osnivač FTX-a, Sam Bankman-Fried (SBF), navodno se izjasnio nevinim na saveznom sudu na Manhattanu po sedam kaznenih optužbi u novoj optužnici. To je bilo njegovo prvo pojavljivanje od kada mu je ukinut kućni pritvor ranije ovog mjeseca, što je dovelo do odlaska u zatvor.

Očekuje se da će SBF provesti dane do suđenja u MDC Brooklynu, zatvoru koji se nalazi u New Yorku poznat po neugodnim životnim uvjetima. Odvjetnik 31-godišnjeg Amerikanca, Mark Cohen, tvrdio je da njegov klijent preživljava na ‘kruhu i vodi‘ jer je zatvor odbio ispoštovati njegovu vegansku prehranu i zahtjeve za lijekovima.

Nema promjene tužbenog razloga

Kako je izvijestio Reuters, posrnuli kripto mogul još se jednom izjasnio nevinim za nekoliko optužbi za prijevaru i zavjeru koje ga navode kao glavnog krivca za kolaps FTX-a i ogromne gubitke investitora koje je donio.

Tužitelji su ga ranije optuživali za krađu milijardi dolara od korisnika i organiziranje velike prevare. Iako je SBF priznao neadekvatno upravljanje rizicima u FTX-u, zanijekao je iscrpljivanje sredstava klijenata.

Važno je napomenuti da nova optužnica nije optužila Bankman-Frieda za zavjeru za kršenje američkih zakona o financiranju kampanje budući da su se vlasti Bahama usprotivile tom pitanju.

Unatoč tome, američki tužitelji i dalje su odlučni pokazati da je navodno donirao oko 100 milijuna dolara američkim političkim kampanjama, što je bio ključni dio njegove vjerojatne prijevare.

SBF se u siječnju izjasnio nevinim i od tada nije promijenio svoje stajalište. Za razliku od njega, Caroline Ellison (bivša izvršna direktorica Alameda Researcha i njegova bivša djevojka) i Gary Wang (bivši izvršni direktor FTX-a) priznali su da su imali ulogu u krahu u studenom prošle godine. Obje osobe spremne su svjedočiti protiv Bankman-Frieda na suđenju zakazanom za 2. listopad.

Zatvorski dani

Bivši izvršni direktor FTX-a nedavno je smješten u MDC Brooklyn (zatvorski objekt u New Yorku) nakon što je podijelio privatne podatke iz Ellisonovog dnevnika. Američko Ministarstvo pravosuđa (DOJ) tvrdilo je kako su ove akcije mogle zastrašiti njegovu bivšu ljubavnu partnericu i inzistirati na pritvaranju SBF-a.

MDC Brooklyn je među najgorim zatvorima u regiji, gdje kontaminirana hrana i vode, nečisti wc-ovi, korupcija i nasilje nisu odsutni.

Odvjetnik SBF-a također je tvrdio da upravni tim zatvora nije poštivao zahtjeve za hranom svog klijenta, a kao rezultat toga, on ‘opstaje na kruhu i vodi‘. Zanimljivo je napomenuti da je inzistirao na veganskoj prehrani, dok je u priopćenju Ureda za zatvore navedeno da MDC pruža ‘nutritivno adekvatne obroke‘ i da su ‘ispunjeni svi prehrambeni zahtjevi‘.

Osim toga, Cohen je rekao da mu zatvor nije dao lijek Adderall za liječenje hiperaktivnog poremećaja s nedostatkom pažnje, dok je opskrba Emsama za liječenje depresije bila niska.

Prema riječima odvjetnika, ti čimbenici mogli bi ugroziti sposobnost SBF-a da se pravilno pripremi za predstojeće suđenje. Ako bude proglašen krivim po svim točkama optužnice, bivši šef FTX-a mogao bi dobiti do 115 godina zatvora.

24. travanj 2024 07:38