Tvrtke i karijere
StoryEditor

Nomago: Tko je vlasnik slovenske tvrtke koja želi osvojiti 30 posto autobusnog tržišta u Hrvatskoj?

08. Studeni 2019.
Darko Klarič, većinski vlasnik Adventura holdingafoto Delo

Putnička agencija STA ZAGREB promijenila je naziv u NOMAGO MOBILITY, u skladu s novim nazivom vlasnika, slovenskog NOMAGA.  

Tko je NOMAGO? Ta je kompanija prošle godine ujedinila velike slovenske autobusere – AVRIGO, IZLETNIKA CELJE, PROMET MESEC i AP RIŽANA – te putničku agenciju STA POTOVANJA (vlasnika STA ZAGREBA). NOMAGO u vlasničkom portfelju ima i pulskog autobusnog prijevoznika, tvrtku BRIONI. U međuvremenu je kupljen talijanski ALIBUS INTERNATIONAL iz Pordenonea, a nedavno i INTEGRAL BREBUS iz Brežica, koji bi trebao biti odskočna daska za širenje poslovanja u Hrvatskoj, s ciljem osvajanja 30 posto tržišta. To neće biti nimalo jednostavno kraj dviju ČAZMATRANSOVIH tvrtki i dviju njemačkih autobuserskih grupacije ARRIVE i FLIXBUSA. Taj njemački dvojac predstavlja jednako jaku, ako ne i jaču konkurenciju na europskom tržištu, koje je također na nišanu NOMAGA. Iza velikih europskih ambicija danas stoji vozni park sa oko 700 autobusa, koji prevozi deset milijuna putnika na godinu.

Nakon svih akvizicija, NOMAGO je lani došao do više od 90 milijuna eura prihoda, a iz slovenske kompanije ističu da su gotovo bez ikakvog duga. To je bilo moguće zato jer je NOMAGO preko ADVENTURA HOLDINGA dio poslovnog carstva slovenskog poduzetnika Darka Klariča. Taj holding u kratkom je vremenu postao jedan od najvećih slovenskih poslovnih sustava sa prihodima od oko 250 milijuna eura i oko 1500 zaposlenih.

Osim prijevozom, Klarič se bavi trgovinom (vlasnik je najvećeg slovenskog maloprodajnog lanaca za tehničku robu BIG BANGA) i IT-em (MARG je među vodećim slovenskim tvrtkama na području digitalizacije poslovanja). Najnovija velika akvizicija bila je kupnja MARINE PORTOROŽ, najveće na slovenskoj obali.

Klarič je nekadašnji novinar i producent. U biznisu se bavio mjenjačkim i burzovnim poslovima, a afirmirao s oglašivačkom kompanijom MEDIA PUBLIKUM. Nakon što je osnovao ADVENTURA HOLDING krenuo je u niz akvizicija. Zato tog poduzetnika koji je danas u mirovini ali ne miruje, u Sloveniji nazivaju  'serijskim kupcem tvrtki'.

13. travanj 2024 05:12