Tvrtke i karijere
StoryEditor

Tvrtke u banani: Rudar-trgovina propala s dugom od 39 milijuna kuna PDV-a, predstečaj za malog kuhara i Gomolava-šped…

11. Travanj 2021.
Antun Plivelić

Otvoren je i zaključen skraćeni stečajni postupak za RUDAR-TRGOVINU iz Zagreba. Tvrtka u vlasništvu Željka Ivkovića, koji je bio i direktor, imala je račun blokiran od siječnja 2020. zbog neplaćenog PDV-a od 38,6 milijuna kuna. S obzirom na to da nitko od vjerovnika, pa ni Porezna uprava, nije predložio otvaranje stečajnog postupka, sve je završeno u skraćenoj varijanti. Ivković je preuzeo tvrtku vlasnički i upravljački od Ivana Lovrenovića u listopadu 2019.

Sunčica Horvat Peris imenovana je stečajnom upraviteljicom IMPOR USLUGA iz Sesveta (Zagreb) umjesto direktorice Ismete Husić, koja je i vlasnica tvrtke. Račun je blokiran od srpnja prošle godine zbog duga većeg od pola milijuna kuna koji je nastao neplaćanjem poreza na dobit.

Otvoren je predstečajni postupak za ASCOMMERCE iz Višnjevca (Osijek). Tvrtki poznatoj po proizvodima sa znakom maloga kuhara koja je u vlasništvu obitelji Vuko Porezna uprava blokirala je račun zbog poreznog duga od 17,9 milijuna kuna. Riječ je o obračunu poreza na dobit za 2016. godinu, a tvrtka se žalila Visokom upravnom sudu zbog presude Upravnog suda u Osijeku. No, to nije zaustavilo blokadu, koja je skinuta otvaranjem predstečaja. Tvrtka nema kreditnih zaduženja, a dobavljačima duguje oko 733 tisuće kuna. Zato je ključni vjerovnik Porezna uprava, kojoj se predlaže da otpiše 60 posto potraživanja, a ostatak bi naplatila nakon godine dana počeka, u idućih šest godina (72 mjesečne rate). U suprotnom slijedi stečaj, u kojem bi poreznicima bila neizvjesna i naplata šest milijuna kuna, koliko im se obećava u prijedlogu nagodbe.

Otvoren je stečajni postupak za GOMOLAVA-ŠPED iz Zagreba, i za stečajnu upraviteljicu imenovana je Paula Čandrlić-Mesarić. Račun je od kraja 2019. u blokadi teškoj 9,3 milijuna kuna. Najprije je podnesen prijedlog za otvaranje predstečaja, ali je odbijen jer ga nije potpisala ovlaštena osoba, direktor Goran Roksandić, nego prokurist Antun Plivelić, koji je i vlasnik tvrtke. Njegova druga tvrtka, GOMOLAVA, u predstečajnom je postupku od ožujka 2020.

Tvrtka VT SMART SOLUTIONS 2015 Vladimira Tadića izbrisana je iz Sudskog registra nakon zaključenja stečajnog postupka.

Iz Sudskog registra izbrisana je i SAGA iz Šibenika (suvlasnici Vinko Jurković, Zvonimir Čović i Nikica Kalauz). Od 43,4 milijuna kuna priznatih potraživanja iz stečajne mase isplaćeno je 15,2 milijuna kuna.

03. svibanj 2024 21:09