Klub izvoznika
StoryEditor

JGL Investicija od četiri milijuna kuna štedi 69 posto struje

20. Svibanj 2019.
Mate Poropat

Riječka farmaceutska kompanija JGL zahvaljujući ulaganjima u fotonaponsku elektranu, rekonstrukciju krova, zamjenu rashladnika te primjenu novog sustava pripreme tople vode unutar proizvodno-skladišno-logističkoga kompleksa JGL Pharma Valley u Svilnome štedi 69 posto električne energije.

Investicija u te četiri cjeline ukupno vrijedi više od četiri milijuna kuna, od čega je malo više od dva i pol milijuna nepovratni iznos Europskog fonda za regionalni razvoj.

Najopsežniji dio projekta bila je gradnja fotonaponske elektrane za vlastitu potrošnju iz koje će se u prosjeku dobivati dva i pol posto ukupne energije. Ugradnjom rashladnika najmodernijeg sustava uz uštedu struje omogućeni su sigurniji rad bez prekida, smanjenje buke te uporaba ekološki prihvatljivijega rashladnog sredstva, što je najvažnije za strateški ndio proizvodnog pogona – sterilne otopine.

Ulaganje bi se trebalo vratiti za osam i pol godina uštedom energije, a dugoročni je cilj da cijeli kompleks tijekom sunčanih dana svu potrebnu električnu energiju dobiva iz Sunčeve, izvijestio je izvršni direktor za farmaceutsko-tehničke operacije JGL-a Mate Poropat. (K. Pu.)

25. travanj 2024 15:36