Klub obiteljskih tvrtki
StoryEditor

Osnovan Liderov ‘Klub obiteljskih tvrtki‘

11. Lipanj 2015.
Piše:
Miro Soldić

[gallery columns="5" ids="227542,227543,227544,227545,227546,227547,227548,227549,227550"]

- Nema ništa bolje od ideje čije je vrijeme došlo – tim citatom Victora Hugoa je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović otvorio prvo druženje članova ‘Kluba obiteljskih tvrtki‘. Klub je zamišljen kao dobrovoljna asocijacija koja za cilj ima unapređenje poslovanja firmi u obiteljskom vlasništvu kroz edukaciju, pomoć u rješavanju specifičnih problema te razmjenu znanja i iskustava.

- U biznis se ne ulazi samo da bi se zaradio novac. Ulazi se zbog strasti, želje za stvaranjem novoga, za pobjeđivanjem na tržištu. Kad je uz taj poduzetnički poriv ugrađena i želja da se razvija poslovni poduhvat koji je, među ostalim, i dokaz kvalitete i jedinstva obitelji, onda je to ‘više od igre‘ – istaknuo je Šajatović, dodavši kako obiteljski posao sa sobom donosi specifične probleme poput nasljeđivanja, odnosno prijenosa poslovanja s jedne generacije na drugu koji u prosjeku preživi tek 30 posto obiteljskih tvrtki.

Detaljnije se na cijelu problematiku u svom predavanju pod nazivom ‘Tri velika banalna savjeta vlasnicima obiteljskih tvrtki‘ osvrnuo Boris Vukić, iz Adizes Southeast Europe-a. On je pojasnio kako je vrlo bitno razdvojiti pojmove upravljanja kapitalom i rukovođenja kompanijom. Također je kao iznimno bitnu stavku istaknuo ‘smjenu generacija‘ u tvrtkama za koju, prema njegovim riječima, treba obaviti četiri glavne pripreme. To su redom: priprema kompanije da može funkcionirati bez osnivača, priprema samog osnivača, priprema nasljednika te priprema cijele obitelji.

Pitanje kad je pravo vrijeme za povući se i predati firmu u ruke djece odmah je potaknulo žustru raspravu među prisutnima, a generalni zaključak je bio da treba jasno reći svoje namjere i planove o prepuštanju upravljanja kako bi svi znali na čemu su, te da treba jasno razlikovati ambiciju potencijalnih nasljednika od kompetencije, odnosno da ne treba pod svaku cijenu ostavljati tvrtku u naslijeđe obitelji ako je vanjski menadžment mudriji izbor za posao.

Tri savjeta koja je Vukić dao obiteljskim poduzetnicima uistinu zvuče banalno, ali često se zanemaruju u praksi.

- Kao prvo, radno mjesto nasljednika ne smije biti odmah direktorsko, a zaboravite i pomisliti da ga postavite za generalnog direktora. Druga bitna stvar je da članovi obitelji ne smiju imati veću plaću od drugih kolega na istom radnom mjestom s istim obvezama, a treće je da članovi obitelji moraju poštivati radno vrijeme kao i svi drugi radnici – izjavio je Vukić, našalivši se kako nasljednike obiteljskih poslova često naziva ‘djecom s posebnim potrebama‘ jer im nije lako nositi se sa stresom i velikim očekivanjima.

U nastavku druženja je Vlatka Cikač, registrirani izmiritelj iz odvjetničkog ureda Cikač, održala prezentaciju na temu ‘Kako održati sklad u obiteljsko-poslovnim odnosima‘.

- Obiteljske tvrtke su vrlo specifični sustavi s teškom artikulacijom interesa i emocija zbog straha od dubljeg poremećaja odnosa. Upravo ti problemi oko neizrečenih osjećaja i interesa znaju eskalirati do neslućenih razmjera, a kad do toga dođe, mirenje nudi najbezbolniju mogućnost rješavanja situacije – kazala je Cikač, naglasivši kako je najteže sukobljene strane dovesti za isti stol i započeti razgovor.

- Začudili bi se kako se brzo problemi riješe kad se napokon krene razgovarati. Uloga izmiritelja je da neutralizira emocije, izvuče sukobljene iz ‘ukopanih‘ pozicija i dođe do pravih uzroka spora – zaključila je Cikač.

‘Klub obiteljskih tvrtki‘ uz Lider kao glavnog osnivača podržavaju i partneri Adizes Southeast Europe te Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR).

16. travanj 2024 08:08