Lider invest
StoryEditor

Milinović na Lider investu u Otočcu: U pet godina izvoz je u Lici povećan za 240 posto

06. Kolovoz 2019.
Lider invest Otočac INVESTICIJSKI FORUM ISTRE, PRIMORJA I GORSKE HRVATSKE Darko Milinovićfoto Ratko Mavar
Projekt Lider invest već četiri godine prepoznaje i nagrađuje najbolje poduzetnike i njihove proizvodne investicije a kako bi prepoznali i izabrali najbolje, Lider organizira investicijske forume diljem zemlje. Nakon što je ovogodišnji ciklus Lider investa započeo u Koprivnici, danas se nastavio u županijskoj komori u Otočcu.
Lider invest zapad je otvorio Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera i član stručnog odbora Lider investa, koji je pozdravio sve okupljene, među kojima su i Joso Brajković, predsjednik Županijske komore Otočac te Darko Milinović, župan Ličko-senjske županije.

– Postoje četiri generatora rasta bruto domaćeg proizvoda. To su osobna potrošnja, državna potrošnja, investicije i izvoz. Uvjereni smo da robni izvoz može dignuti stope rasta za tri posto što ne uspijevamo ni uz ove rekordne turističke sezone. Imamo već deset godina klub izvoznika i nadamo se da će se pojaviti vlada koja će staviti izvoz u prvi plan, ali to se još nije dogodilo. Nadam se da ćemo uskoro dobiti ekonomsku politiku koja se temelji na poticanju izvoza – kazao je Šajatović.
Joso Brajković, predsjednik Županijske komore Otočac kazao je da je cijeli ovaj prostor demografski i gospodarsko devastirno područje kojemu su potrebne investicije.

– Razlozi su višestruki, od rata, tranzicijskih procesa. Sve je to utjecalo na gospodarske aktivnosti. Unatoč strategiji ravnomjernog razvoja Hrvatske, cijeli prostor države se ravnomjerno ne razvija i na tome treba poraditi. Treba voditi računa o radno aktivnom stanovništva i njihovoj strukturi. Struktura je na ovom području jako negativna. Ako želimo investirati potrebno je imati i radnu snagu koja vlada novim vještinama i tehnološkim znanjima. Mi u gospodarskoj komori kroz razne projekte nastojimo pomoći poduzetnicima, ali na državi je da ovom problemu pristupi na jedan drugi način, ako želi ‘pokriti’ cijelu Hrvatsku i zadržati mlade ljude u svojim sredinama i da ih razviju. Ako se ovakvi trendovi nastave, uskoro nećemo moći sredstva iz EU izvora realizirati na terenu. Tu se država mora uključiti kako bi se izbjegli još ozbiljniji problemi – kazao je Brajković.

Darko Milinović, župan Ličko-senjska županija je rekao da postoji i peti generator rasta, a taj je politička stabilnost.

– Bez toga nema ništa. Volio bih da se mogu pohvaliti investicijom od 10 milijuna eura, koja je dobila građevinsku dozvolu za deset dana. Kroz to je rečeno sve kako se trebaju ponašati javne uprave i uprave kako bi se investicija zadržala na našem području. Trinaest županija je iza nas. Nije Lika nerazvijena, ali nije ni razvijena kakve potencijale imamo pred sobom. Trgovačka društva porasla su za 26 posto. Turizam u zadnje četiri godine raste također. Povećan je broj dolazaka i noćenja na području Ličko-senjske županije. Da se osvrnem na izvoz. U zadnjih 4 ili 5 godina izvoz je povećan za 240 posto. U našoj županiji izvoz  nadvladava uvoz – kazao je Milinović.

Najjača županija po povlačenju sredstva je upravo Ličko senjska županija dodao je Milinović i kazao kako je Lika kičma Hrvatske.

Konkurentnost

Davor Pitting, predstavnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, pričao je u srijedu na Lider investu u Otočcu o investicijama u Hrvatskoj i investicijskoj klimi. Naveo je mnoge razloge zašto se investitori odlučuju investirati u Hrvatsku, među kojima su pristup EU tržištu, ljudski kapital, povoljni troškovi poslovanja, kao i povoljna geostrateška pozicija koja omogućava lagan pristup europskom tržištu. U proteklih 25 godina od kada HNB mjeri investicije, investitori su najviše ulagali u turizam, proizvodni sektor, financijski sektor i maloprodaju, a najviše ih je iz Austrije, Njemačke i Italije, Mađarska i Slovenija.

– Vrlo kvalitetna i obrazovana radna snaga sa čak 62 posto populacije koja govori engleski jezik daje nam pravo na pozitivan pogled prema budućnosti. Konkurentni su nam troškovi rada, pa prema podacima Eurostata, trošak rada po satu je 20-ak posto manji nego u EU. To je povoljna okolnost jer smo konkurentni, ali i slabost jer nam ljudi odlaze zbog boljih uvjeta u EU zemlje – rekao je Pitting pa je dodao kako po istim podacima imamo konkurentne troškove investiranja i znatno smo jeftiniji od europskih država – kazao je Pitting.

Imamo 33 posto niže troškove ulaganja, konkurentnu cijenu električne energije za industrijske potrošače, te oko 500 poslovnih zona.

Dodao je kako postoji i katalog investicijskih mogućnosti koji se sastoji od 70 investicijskih projekta i prilika u raznim stupnjevima realizacije. Neki su na prodaju, neki traže strateškog partnera, a sastoji se od privatnih i javnih projekta dok u njemu prevladavaju projekti iz turizma, energetike, infrastrukture i proizvodnje.

– Imamo konkurentne poticaje za investitore. Glavni zakon je zakon o poticanju ulaganja. On predviđa direktne i indirektne poticaje. Pored ovog zakona imamo i Zakon o doprinosima, koji oslobađa plaćanja doprinosi na plaću za mlađe od 30 godina u trajanju od pet godina – kazao je Pitting u Otočcu.
21. travanj 2024 21:14