Lider invest
StoryEditor

[FOTO] Omco Croatia uložio više od sedam milijuna kuna u fotonaponsku elektranu i zaštitu okoliša

02. Studeni 2019.
Omco Croatia

Nakon višegodišnjih ulaganja u povećanje kapaciteta kroz zapošljavanje i opremu te intenzivnog ulaganja u automatizaciju, robotizaciju i digitalizaciju, Omco Croatia je ulaganja usmjerio u zaštitu okoliša te osvojio posebno priznanje Lider investa

- Tri projekta koja smo započeli kao velike projekte, uz nekoliko manjih, završili smo ove godine. To su projekt fotonaponske elektrane koja pokriva 10 posto ukupne potrošnje električne energije poduzeća, projekt sakupljanja i korištenja kišnice te korištenje otpadne topline kompresorske stanice za grijanje. Sam projekt je sufinanciran EU sredstvima u okviru programa „Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“. Drugi projekt je korištenje kišnice, odnosno sakupljanje u lagunu od 350 m3 i korištenje iste kao tehničke vode u proizvodnom procesu. Treći veći projekt je korištenje otpadne topline kompresorske stanice za grijanje poslovnog prostora i sanitarne vode – izložio je predsjednik Uprave Darko Ranogajec.

Fotonaponska elektrana kojoj je cilj opskrbljivati elektročnom energijom pogone Omca u Humu na Sutli investicija je vrijedna sedam milijuna kuna, a financirana je kroz kredit i EU fondove. Dobrobiti te investicije su ušteda električne energije, smanjenje CO2 otisaka po proizvedenoj jedinici proizvoda. U konačnici tu je i financijska ušteda. Poduzeće je konkurentnije na tržištu jer su ulaganja u zelenu energiju gospodarski trend u cijelom svijetu.

Izgrađena na krovu pogona za čije potrebe se i koristi električna energija, fotonaponska elektrana sastoji se od 4530 fotonaponskih modula ukupne snage 1223,1 kWp odnosno 1000 kW na AC dijelu. Predviđena godišnja proizvodnja iznosi 1.247.965 kWh čime bi se trebala ostvariti ušteda energije od 32,23 posto za proizvodnu jedinicu, odnosno smanjenje CO2 za 293,03 tone. Kako to izgleda, pogledajte u fotogaleriji!

16. travanj 2024 04:23