Lider invest
StoryEditor

[VIDEO] Alen Baščevan: Cilj Suvenir Arbora nije profit, već integracija osoba s invaliditetom

01. Studeni 2019.
Lider invest 2019 Zdenko Lucić dodjeljuje priznanje za doprinos inkluzivnosti Alenu Baščevanufoto Ratko Mavar
Ustanova Suvenir Arbor duže od 40 godina uspješno zapošljava osobe s invaliditetom u proizvodnji proizvoda od drva.

U posljednje tri godine potpuno su tehnološki modernizirali proizvodni pogon. U opremu i strojeve za proizvodnju drva uz pomoć Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i Bjelovarsko bilogorske županije uložili su više od deset milijuna kuna, a tu je investiciju prepoznao i stručni odbor Lider investa te im odao posebno priznanje za inkluzivnosti.

- Ustanova Suvenir Arbor od iznimnog je značaja za naš kraj, Bjelovarsko-bilogorsku županiju, ali i Hrvatsku općenito. Vodeći brigu o edukaciji, izobrazbi, prekvalifikaciji, a osobito zapošljavanju osoba s invaliditetom, činimo nemjerljivu korist obiteljima iz kojih potječu, ali i široj društvenoj zajednici. Naš osnovni cilj nije profit, već želja da nastavimo tradiciju dužu od 40 godina, tijekom kojih uspješno integriramo osobe s invaliditetom u zajednicu, omogućavajući im samostalan i dostojanstven život – istaknuo je ravnatelj Alen Baščevan.

Pogledajte modernizirani pogon Ustanove Suvernir Arbor:

Suvenir Arbor višestruko je investirao kako bi poboljšao uvjete rada za osobe s invaliditetom, ali i proširio asortiman, povećao kvalitetu proizvoda i ostvario veću dobit. U ciklusu investicija proširen je industrijski krug te se poradilo na tome da zaposlenici imaju nesmetan pristup radnom mjestu. Izgrtađena su dva skladišta za sirovinu, proizvodna hala je obnovljena, čime je omogućeno stavljanje u funkciju nove proizvodne linije-dužinsko-širinsko lijepljenje elemenata, što je otvorilo i četiri nova radna mjesta. Kupljena je i linija autoprerezivača s optimiranjem te višelisni raskrajač, kojim je povećan kapacitet obrade dasaka, a ugrađen je i novi odsis za piljevinu.

Ravnatelj Baščevan ističe kako je Ustanova po mnogo čemu jedinstvena.

- Jedina smo zaštitna radionica koja zapošljava osobe s invaliditetom (66 posto od ukupnog broja zaposlenih) i proizvodi proizvode od drva. Među rijetkim smo hrvatskim drvnim tvrtkama u koju ulazi sirov trupac, a izlazi finalni proizvod. Jedina smo zaštitna radionica koja preko 70 posto svojih proizvoda izvozi na inozemno tržište. S ponosom ističemo da smo i jedina zaštitna radionica u Slavoniji i jedini na selu.

Dodaje i kako je prosjek starosti u Ustanovi 46 godina. Međutim, u posljednje vrijeme zapošljavaju sve više mladih ljudi pa su se u njihovom kolektivu formirale i nove obitelji. - Složit ćete se s nama da je to najbolji oblik demografske obnove i revitalizacije Slavonije temeljen na malom primjeru - kaže Baščevan te naglašava kako je važno spomenuti i kako su, osim FSC certifikata, proizvodi koji izlaze iz pogona vrhunske kvalitete, dizajna i standarda. Rezultat toga su nagrade za prezentaciju dizajnerske dječje linije „Arborko". - Na kraju, posebno nas veseli vraćanje povjerenja naših kupaca te značajan interes novih kupaca, osobito onih iz Njemačke, Francuske i Velike Britanije - ističe Baščevan.

19. travanj 2024 02:27