Lidertrend
StoryEditor

[VIDEO] Osma generacija Golfa umrežena je i pametna

10. Studeni 2019.
Golf 8

Novi model jednog od kultnih automobila, najprodavaniji europski model u povijesti, miljama je daleko od davne jedinice iz 1974. iako mu izvana sliči. Pun nove tehnologije, Golf dolazi s hibridnim 'plug-in' izvedbama

Najiščekivaniji automobil godine – osma generacija Golfa, najprodavanije europsko vozilo u povijesti – predstavljen je prije koji tjedan. Prva generacija počela se proizvoditi davne 1974., a od prvog modela do danas prodano ih je više od 35 milijuna. Golf je postao jednim od kultnih automobila, osobito na našim prostorima.

Nova, osma generacija miljama je daleko od kultne jedinice i sada se predstavlja kao inteligentni, umreženi i električni automobil. Ipak, potpuna elektrifikacija nije zaživjela, no Golf zato dolazi s hibridnim 'plug-in' izvedbama.

Dizel, plin, benzin...

U ponudi će se naći eHybrid 'plug-in' sa 150 kW i GTE verzija sa 180 kW. Tu su i eTSI izvedbe s 48V blagim hibridnim pogonom koji će dolaziti u tri izvedbe snage: 81 kW (110 KS), 96 kW (130 KS) i 110 kW (150 KS). U ponudi će biti i benzinski motori s oznakom TSI, dizelski s oznakom TDI i onaj s pogonom na zemni plin s oznakom TGI.

Novost su u ponudi dva trocilindrična benzinca snage 90 i 110 KS, ali i dva 4-cilindrična dizelska motora sa 115 i 150 KS. Kad se u ponudi nađu svi motori, raspon snage koji će se moći kupiti bit će od 90 KS i više od 300 KS.

Razgovara s prijateljima

Vanjski izgled novoga Golfa nije se mnogo promijenio, očitije promjene vide se samo na svjetlima. Poboljšana je aerodinamika vozila, ali to je i dalje oblik poznatoga Golfa. Revolucija se krije u unutrašnjosti automobila koja obiluje novim tehnološkim funkcijama.

Prije svega, tu je Innovision Cockpit, potpuno digitalna instrumentna ploča, 'head-up' zaslon, Travel Assist, najnapredniji sustav poluautonomne vožnje koji, ako je potrebno, može preuzeti upravljanje pri brzinama do 210 km/h. Također, novi Golf može komunicirati s drugim automobilima s pomoću iste tehnologije, a možete ga pokrenuti i pametnim telefonom.

Novi Golf moći će se nabaviti s četiri paketa opreme: osnovnim paketom, zatim paketima Life i Style te sa sportskim R-Lineom. Sljedeće godine najavljeni su i modeli Golf GTI, Golf GTI TCR, Golf GTD, Golf GTE i Golf R. Cijene se još ne znaju, ali očekuje se da bi osnovni model mogao stajati oko 150.000 kuna. 

19. travanj 2024 18:08