Lidertrend
StoryEditor

Tusta: Priča o pankeru i neumornom borcu za radnička prava

12. Listopad 2019.
Tusta

FILM 'Tusta' Andreja Korovljeva pokriva mnogo širi teritorij od klasičnoga glazbenog dokumentarca – kroz priču o Branku Črncu Tusti i njegovu bendu provlače se ludilo, nacionalizam i ostale strahote devedesetih, vremena u kojem su bili cenzurirani i napadani samo zato što su mrzili rat i sve one, i 'njihove' i 'naše', koji su ga izazvali.

Pankerska skupina KUD Idijoti tih je godina bila jedan od najsnažnijih glasova razuma koji nisu mogli utišati ni ignoriranje medija ni okretanje leđa dojučerašnjih kolega, čak ni prijetnje bombama, zbog čega je bila i prva koja je nakon raspada Juge nastupila u Srbiji.

Osim na pozornici Tusta je cijeli život proveo u Uljaniku, što je presudno utjecalo na njegov ljevičarski aktivizam i neumornu borbu za radnička prava.

Ovaj je film sve to, kao i Tustin privatni život i bitku s bolešću, uspio ispričati bez pretjerane patetike i upiranja prstom, kombiniravši raritetne koncertne snimke s intervjuima u kojima mu počast odaju ne samo obitelj i prijatelji već i neka od najvažnijih imena glazbene scene ovih prostora.

+ Režija: Andrej Korovljev
+ Tusta, 109 minuta, Hrvatska, 2019.

25. travanj 2024 02:51