Studentski Lider klub
StoryEditor

O novim trendovima u znanstvenom izdavaštvu na Sveučilištu u Zadru

24. Rujan 2019.

Šesta međunarodna konferencija o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti PubMet 2019 održat će se od 19. do 20. rujna 2019. u Zadru. Organiziraju je Sveučilište u Zadru, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Institut Ruđer Bošković. Pokrovitelji toga već tradicionalnog skupa su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, OpenAIRE, European Association of Science Editors (EASE) i SPARC Europe.

Otvorena znanost

PubMet 2019 okuplja ugledne stručnjake u polju znanstvene komunikacije iz zemlje i inozemstva.
– Na tragu plodnih rezultata u području otvorenog pristupa, želja nam je hrvatsku znanstvenu, akademsku i izdavačku zajednicu uključiti u nove europske trendove otvaranja ne samo publikacija, već i ostalih segmenata znanstvenoistraživačkog rada, ponajprije otvorenih istraživačkih podataka, otvorenog recenzijskog postupka i otvorene prosudbe rezultata znanstvenih istraživanja. Tako već šest godina organiziramo PubMet, međunarodnu konferenciju o znanstvenom izdavaštvu u kontekstu otvorene znanosti, koja svake godine okupi oko 120 istraživača, urednika, knjižničara, izdavača i drugih dionika u procesima znanstvene komunikacije – rekla je predsjednica programskog odbora Jadranka Stojanovski s Instituta Ruđer Bošković.

Svake godine na PubMetu se okupi oko 120 istraživača, urednika, knjižničara, izdavača i drugih dionika znanstvene komunikacije

Novi alati i mogućnosti

Među brojnim sudionicima valja istaknuti Victoriju Tsoukala iz Europske komisije, zatim Vanessu Proudman, direktoricu SPARC-a Europe, Samija Syrjämäkija iz Federation of Finnish Learned Societies, te Adriaana van der Weela, profesora na Sveučilištu u Leidenu.
Brojna druga izlaganja hrvatskih i stranih autora bavit će se različitim aspektima otvorenosti znanstvenih istraživanja i znanstvene publicistike, uključujući otvorene obrazovne materijale, otvoreni recenzijski postupak, ulogu institucijskih repozitorija u promicanju akademskih ustanova i dr. U sklopu konferencije bit će održane i radionice o CrossRef uslugama, pohranjivanju otvorenih istraživačkih podataka te novim alatima, digitalnim platformama i mogućnostima objave znanstvenih radova. 

18. travanj 2024 18:42