Studentski Lider klub
StoryEditor

Održana 9. Međunarodna konferencija o učenju za poduzetništvo – ICEL9

20. Studeni 2019.
ICEL9 konferencija

U Zagrebu je 15. studenog održana 9. Međunarodna konferencija o učenju za poduzetništvo – ICEL9 u organizaciji Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski. Brojni stručnjaci, znanstvenici i praktičari razmjenjivali su svoja iskustva i znanja na temu poduzetništva, a naglasak je bio na istraživanju, obrazovanju i praksi poduzetništva.

I ovogodišnja konferencija održana je pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a glavna tema bila je 'Nove perspektive u istraživanju, obrazovanju i praksi poduzetništva' te je obuhvatila stavove i razmišljanja znanstvenika, stručnjaka i praktičara o ulozi pojedinaca, grupa i organizacija u poduzetništvu, o izazovima, trendovima i održivosti poduzetništva te ostalim aktualnim temama vezanim uz poduzetništvo.

Dekan Visoke škole za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski dr.sc. Ivica Katavić, osvrnuo se na tradiciju dugu devet godina u održavanju ove konferencije te je objavio spajanje Visoke škole Nikola Šubić Zrinski i Europske poslovne škole Zagreb.

-Izvucimo poduzetničko obrazovanje izvan učionica, razvijajmo poduzetničko obrazovanje na svim razinama odgoja i obrazovanja i ne odustajmo od pitanja mladima: koji problem želiš riješiti? – rekao je Katavić

Svoje su poduzetničko iskustvo s gostima podijelili glavni ovogodišnji govornici - Vitomir Tafra, mag. oec, predsjednik Upravnog vijeća Educati grupe Zrinski na temu 'Poduzetnik i edukator u odgoju i obrazovanju za poduzetništvo' i Aleksandar Gavrilović, jedan od osnivača game development studija Gamechuck na temu  'Jesu li videoigre pregazile Hollywood'  ”

Program ICEL konferencije svakako su obilježili paneli stručnjaka. Na prvom se panelu raspravljalo o trendovima u obrazovanju za poduzetništvo, a moderirala ga je mr. sc. Ljiljana Kukec, dok su u panelu sudjelovali Darko Buković, mr.sc. Simona Goldstein, Nikola Oršanić, dr.sc. Antun Florijan Bašić, mag.oec. Vedrana Šimunić Rod, te doc.dr.sc. Mirha Bičo Ćar.

-Unatoč prihvaćenoj ulozi poduzetništva kao pokretača razvoja i prosperiteta, u Hrvatskoj još uvijek nije prisutan sustavan pristup poduzetničkom obrazovanju i razvoju poduzetničkih kompetencija na svim razinama obrazovanja. Izloženi rezultati istraživanja ukazuju na pozitivan stav studenata prema poduzetništvu općenito, uz istovremeno prilično malu sklonost razvoju vlastite poduzetničke karijere i nizak interes za poduzetničkim obrazovanjem – zuključila je Kukec na kraju panela.

Temom drugog panela 'Financijski i upravljački aspekti poduzetništva' moderirao je dr. sc. Lucijano Jakšić. O temi su raspravljali dr.sc. Davor Širola, mr.sc. Josip Kereta, mr.sc. Željko Tintor i spec.inf.mgmt. Dean Nižetić.

'Perspektive poduzetništva kroz prizmu marketinga, turizma i društveno odgovornog poslovanja' bila je tema trećeg i posljednjeg panela kojeg je moderirala mr. sc. Gordana Ćorić. Uz nju, na ovom su panelu govorili: dr.sc. Maja Vizjak, mag.oec. Kristina Duvnjak, doc.dr.sc. Sanja Franc, Melisa Bahonjić, doc.dr.sc. Marina Gregorić, te studentica Tena Kovačić. Ključne zaključke s panela, mr.sc. Gordana Ćorić ukratko je obrazložila: ˝Perspektive poduzetništva, koje se otvaraju korištenjem snage suvremenog marketinga, društveno odgovornog poslovanja i jačanjem poduzetničkih inicijativa u turizmu su obećavajuće. Također, sudionice panela su istakle važnost suradnje između obrazovnih institucija i dostupnost rezultata istraživanja i primjera dobre vlastite i tuđe prakse, što će uvelike potaći razvoj kvalitetnih inicijativa, uz učenje na tuđim greškama.˝

Konferenciju je zatvorio prodekan za nastavu Europske poslovne škole i predsjednik organizacijskog odbora ICEL konferencije Danijel Knežević, mag. oec., zahvalivši se svim partnerima, sponzorima, pokroviteljima, suradnicima te sudionicima na doprinosu ovog uspješnog događaja.

19. travanj 2024 12:44