Studentski Lider klub
StoryEditor

Smotra Sveučilišta sadašnjim i budućim studentima predstavlja zanimljive programe

23. Studeni 2017.

Tradicionalna manifestacija, Smotra Sveučilišta u Zagrebu, otvorena je u četvrtak u Studentskom centru u Zagrebu, gdje će se u iduća tri dana učenicima završnih razreda srednjih škola, studentima i svim zainteresiranima predstaviti sve o mogućnostima studiranja na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima.

Ovogodišnja Smotra okupit će ukupno osamdesetak sudionika - 34 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu te veleučilišta, visoke škole i druge sudionike iz cijele Hrvatske, koji će se predstaviti na izložbenim prostorima u šatoru i više prostora Studentskog centra.

>>>Rektori splitskog i mariborskog sveučilišta potpisali sporazum o suradnji

Osim informacija o studijskim programima, uvjetima upisa i nastavnim planovima posjetitelji će, uz besplatan ulaz, saznati i kako izgleda studentski život, koji su uvjeti smještaja tijekom studiranja u Zagrebu, kakva je opremljenost pojedinih fakulteta, te mogućnostima zapošljavanja u pojedinim strukama.

- Željeli bismo da se duh dinamičnosti, relevantnosti i mladosti ne vidi samo kada se održava smotra, nego i u svim studijskim programima, na fakultetima i visokim školama, a da se duh suradnje prenese na suradnju s poslodavcima, roditeljima i svim dionicima koji su važni u akademskom obrazovanju, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Blaženka Divjak.

Divjak kaže kako su svi svjesni da još nismo iskoristili sve potencijale našeg visokog obrazovanja, u vrijeme kada ono treba konkurirati u širem prostoru, Europskoj uniji, u kojoj hrvatski studenti pod jednakim uvjetima kao i drug mogu upisati bilo koji fakultet.

>>>Dani Marije Jurić Zagorke od 21. do 26. studenoga

- Da bi bila naša sveučilišta konkurentna prije svega trebamo relevantne studijske programe, ne samo akademski, nego za razvoj gospodarstvo i društva, važno je i pružiti svima jednake prilike za studiranje bez obzira na socijalni status i njegovati izvrsnost, ustvrdila je.

Po njezinim riječima, u tom kontekstu Ministarstvo znanosti i obrazovanja osmišljava i realizira različite programe.

- Ove godine prvi put dodjeljujemo 3400 stipendija u STEM području, uglavnom za deficitarna zanimanja, i to prvi put u digitalnom obliku, rekla je.

- Što se tiče jednakih mogućnosti studiranja udvostručen je broj stipendija za studente koji dolaze iz nižih socioekonomskih uvjeta, njih deset tisuća stipendija, a i sveučilišta dodjeljuju tisuću stipendija za izvrsnost, podsjetila je Divjak.

Boras: Želimo da se studenti vesele životu i kritički razmišljaju

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras smatra kako je smotra prešla granice Zagreba jer svake godine na nju dolaze deseci tisuća mladih iz cijele Hrvatske.

- Kao sveučilište želimo da svi kandidati dobiju punu informaciju na temelju koje će izabrati svoj životni put i izaberu smjerove prema svojim sposobnostima, istaknuo je.

>>>Potpisan ugovor o suradnji Sveučilišta u Splitu, PMF-a i Tommyja

- Naša je misija osigurati da znanost raste, da se studenti vesele životu, zajednički idu naprijed i nauče kritički razmišljati svojom glavom kako bi doprinijeli boljitku svoje zemlje, dodao je Boras.

Ivana Čuković-Bagić, prorektorica za studente, studije i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Zagrebu rekla je kako smotra obuhvaća sve razine obrazovanja, otvarajući se maturantima, ali i studentima koji žele usavršavati svoje znanje, predstavljamo 605 studijskih programa, od čega 259 poslijediplomskih u tiskanim vodičima nastalima baš za ovu prigodu".

- Pripremili smo više od 40 kraćih i dinamičnih predavanja, a s obzirom na niz intrigantnih naslova i popularni način na koji će oni predstaviti znanost sigurna sam da će biti iznimno dobro posjećeni, ustvrdila je Čuković-Bagić.

Najbolje sa Sveučilišta - brojna zanimljiva predavanja

Okupljena pod nazivom "Najbolje sa Sveučilišta" u kinu SC će se održati brojna predavanja nastavnika i studenata, a grupirana su po različitim područjima studiranja, od društvenoga, humanističkoga i umjetničkoga preko tehničkoga i prirodoslovnoga do biomedicinskoga i biotehničkog.

Među ostalim, Velimir Srića s Ekonomskog fakulteta održat će predavanje "Inovacijama do poslovnog uspjeha", Marijana Grbeša s Fakulteta političkih znanosti "Tko su celebrity političari i može li Beyonce spasiti demokraciju?", Lovorka Brajković s Hrvatskih studijia "Emocionalna zrelost i psihološka dobrobit - put ka uspjehu", Dan Đaković s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti "Zašto studirati filozofiju i religijske znanosti?".

Marijana Hranjec s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije govorit će o uključivanju studenata na tržište rada, Zorana Kovačević s Tekstilno-tehnološkog fakulteta o tome kako tekstil mijenja svijet, Iva Gospodnetić s Fakulteta elektrotehnike i računarstva o "Životu i karijeri, tijekom i nakon FER-a", a Davor Horvatić s Fizičkog odsjeka PMF-a o tome zašto nema nezaposlenih fizičara.

Iz programa se ističu i predstavljanje projekata umjetničkih akademija Sveučilišta u Zagrebu kroz ogledne satove, nastupe i izložbe u Francuskom paviljonu te aktivnosti koje priprema pokrovitelj Smotre Grad Zagreb u izložbenom prostoru.

Posjetitelji će moći pratiti i interaktivna predavanja o psihološkoj perspektivi studiranja, odlikama uspješnih studenata te pisanju životopisa i motivacijskih pisama.

U sklopu svečanog otvaranja nastupio je Gudački kvartet Muzičke akademije, ples na svili izveli su alumni Sveučilišta u Zagrebu Ivan Šeparović i Nikolina Komljenović.

Održala se i modna revija studentica diplomskoga studija Kostimografija i preddiplomskoga studija Tekstilni i modni dizajn Tekstilno-tehnološkoga fakulteta u Zagrebu, na kojoj su predstavljeni modeli nastali u okviru triju studentskih projekata – "Zagreb bijeli grad 1900", "Anđeli Gustava Klimta" i "Kostimi iz perioda kasnog baroka, rokokoa do klasicizma".

Hrvatske etno napjeve izveo je ansambl Harmonija disonance Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Među brojnim uzvanicima na otvorenju su bili ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, predstavnici Grada Zagreba, agencija koje djeluju u području visokoga obrazovanja, rektori hrvatskih sveučilišta, prorektori, dekani i prodekani.

Smotra će za posjetitelje biti otvorena u četvrtak i petak od 10 do 18 sati, a u subotu od 9 do 15 sati.

24. travanj 2024 10:33