Studentski Lider klub
StoryEditor

Za izvrsne studente iz slavonskih županija 13 novih stipendija

06. Studeni 2019.
Davor Relatić, upravitelj zaklade i stipendisti

Mjesečne stipendije od 1500 kuna traju deset mjeseci, ali ako studenti zadovolje prosjekom ocjena, dobivat će je do kraja školovanja. Osim stipendija zaklada Novo doba, koju su osnovale tvrtke ENNA i PPD, ove godine podupire i četiri projekta na dobrobit zajednice

Prošlog vikenda održana je manifestacija 'Treći dan' Zaklade Novo sutra u Vukovaru, hrvatske neprofitne organizacije čiji je cilj stvaranje uspješnijeg, obrazovanijeg i humanijeg društva. ENNA i PPD, koji stoje iza Zaklade, pokazali su kako uspješne tvrtke, osim što razvijaju svoje poslovanje, mogu ulagati u zajednicu u kojoj posluju.

– Svake godine darujemo oko milijun kuna, a ove godine to su četiri projekta i trinaest studentskih stipendija. Cilj je poticati razvojne projekte koji će biti na dobrobit zajednice, pri čemu nastojimo da to budu djeca i potrebiti – rekao je upravitelj Zaklade​ Davor Relatić.

Pomoć od osnovne škole

Zaklada stipendira studente od druge godine preddiplomskog studija društvenih, prirodnih i tehničkih znanosti. Kriterij za dobivanje stipendije su izvrsnost i socijalni status.

– Ako student zadovoljava temeljne kriterije, podupiremo ga do kraja studija – objasnio je Relatić kako stipendiju mogu dobiti najbolji studenti pet slavonskih županija.

Četiri izabrana projekta odgovaraju osnovnoj ideji – razvoju projekta koji će biti na dobrobit zajednice. Zagrebačka udruga Mali zmaj izabrana je s projektom 'Mali zmaj App'. Donacija od 55.000 kuna poslužit će za izradu aplikacije koja će omogućiti povezivanje donatora i potrebite djece odnosno obitelji. Donaciju od 30.0000 kuna dobila je Osnovna škola Nikole Andrića iz Vukovara s partnerima – šest osnovnih škola grada Vukovara te dva vrtića.

Projekt nosi naziv 'Znanost zasadi, budućnost gradi – STEM labosi', a donacija će poslužiti opremanju ​laboratorija za STEM. Projekt Osnovne škole Josipa Matoša iz Vukovara nosi naziv 'Ne mogu vam reći, ali mogu vam pokazati'. Ta osnovna škola jedina je samostalna škola za učenike s teškoćama u razvoju u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Za djecu s teškoćama u razvoju

Donaciju od 50.000 kuna upotrijebit će za nabavu šest kompleta opreme za asistivnu tehnologiju kojom će učenicima s intelektualnim, motoričkim i govornim teškoćama omogućiti da izraze svoje potrebe i olakšati im komunikaciju s odgajateljima.
Četvrti je projekt 'Senzorna integracija' Osnovne škole Ljudevita Gaja iz Osijeka. Donacija od 152.000 kuna poslužit će za opremanje i nabavu multisenzorne sobe kojom bi se ta škola dodatno prilagodila učenicima s teškoćama u razvoju. 

17. travanj 2024 00:42