Ukratko
StoryEditor

Konzalting – ‘fast food‘ ili visoka gastronomija?

22. Listopad 2019.
Filip Mišković, savjetnik, Apsolon
Savjetodavnim uslugama treba pristupiti poput vrsnog šefa kuhinje, stvarajući niz povezanih iskustava koja se međusobno dopunjuju

Autocesta je već godinama otvorena, a mnogi još na putu do mora i dalje skreću na staru cestu. Mala je to cijena za okus nostalgije koji pružaju kruh ispod peke ili kakva druga domaća hrana. Takav su kruh mijesile naše bake, a i svi koji ih se sjećaju, rado se prisjete anegdota putovanja Yugom 45 po Velebitu. Takvo što rijetko se danas pronalazi, naprimjer, u Zagrebu.

Još prije deset godina govoto se svaki zagrebački restoran mogao pohvaliti barem desetljetnom obiteljskom tradicijom. Danas pak takva kultna mjesta nabrojimo na prste, a često ih se opisuje kao mjesta na kojima je stalo vrijeme. Unatoč tomu ona imaju svoje mjesto pod suncem i vjernu publiku. Naposljetku, mnogi će vrlo rado platiti i do nekoliko stotina kuna za čašicu nostalgije – i to je sasvim u redu.

Evolucija usluge

Pitate se kakve veze sve to ima s konzultantima? Ugostiteljska je industrija svima vrlo bliska, a odličan je primjer evolucije usluge. Baš kao i u poslovnom svijetu, trendovi se u njoj izrazito brzo mijenjaju. Da je prije samo deset godina netko prodavao pivo iz kućne radinosti (engl. craft), teško da bi se proslavio. Konzultantska je industrija, naravno, potpuna suprotnost ugostiteljstvu. Prodaja znanja naspram jednokratnih usluga i proizvoda.

Za početak, na konzalting se često gleda kao na izrazito tradicionalnu i statičnu industriju. Svi trendovi brzo prolaze, posluje se isključivo na preporuku, a i kravate su još obvezne. Unatoč tomu ugostiteljstvo nam može poslužiti kao odlična usporedba. Naime, nitko ne želi nostalgiju platiti nekoliko stotina tisuća kuna – i to je sasvim u redu.

Kako da onda pomirimo tradicionalan pogled na konzultantsku industriju i jasnu potrebu za prilagodbom na brzo promjenjivom tržištu? Prateći trendove, naravno, no ne i servirajući ih kao ‘fast food’. Naime, najveća je pogreška industrije konzaltinga percepcija da se savjetodavne usluge nabavljaju, ali, nažalost, i prodaju kao ‘one off’ usluge.

Digitalna transformacija, potpora u financiranju s pomoću fondova EU, financijsko savjetovanje… sve se te usluge često pogrešno doživljavaju kao da su same sebi svrha. Problem je što s takvim pristupom uvijek ostaje pitanje: Što dalje? Baš poput ‘fast fooda’, ostavljaju težak okus, no s obzirom na to da rješavaju trenutačne probleme, lako se o njima postane ovisan.

Sveobuhvatna transformacija

Konzaltinškim uslugama stoga treba pristupiti poput vrsnog 'chefa', stvarajući niz povezanih iskustava koja se međusobno dopunjuju. Analiza mora voditi prema planu, plan prema strategiji, strategija prema transformaciji, transformacija prema inovacijama, a sve zajedno prema rezultatima. Ovisno o tome gdje je klijent trenutačno na putu vlastitog razvoja, svaka složena usluga konzaltinga mora mu omogućiti pomak na stepenicu iznad. Tako se gradi i partnerski pristup koji, baš kao i visokoj gastronomiji, donosi stalne klijente.

U Apsolonu stoga nastojimo pratiti i lokalizirati tržišne trendove te ih istodobno i zaokruživati u koherentnu cjelinu. Svojim centrima kompetencija pratimo razvoj klijenata, a digitalnim proizvodima kao što su Kliker.co i Apprais.ly osamostaljujemo dijelove njihova putovanja.

Da bismo pružili sveobuhvatne usluge, uspostavili smo i odjel Digitalnog poslovnog savjetovanja kojim postavljamo strateški temelj digitalnoj transformaciji, a nizom partnerstava uza svoje 'tradicionalne' usluge podupiremo sve aspekte sveobuhvatne transformacije.

Danas ne možemo znati koji će sljedeći trend obilježiti industriju konzaltinga idućih godina, no samopouzdano možemo reći da od njega nećemo napraviti 'fast food', već slijed poput onoga u vrhunskoj gastronomiji. 

Sadržaj je omogućio Apsolon

18. travanj 2024 05:03