Ukratko
StoryEditor

Potpisan Memorandum o suradnji REGEA-e i Regionalne razvojne agencije Zlatibor

12. Studeni 2019.
Potpisivanje memoranduma
11. studenog 2019. u Energetskom centru Bračak potpisan je Memorandum o suradnji između REGEA-e i Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Srbije.

Riječ je o memorandumu koji je otvorio put da se hrvatsko znanje i iskustvo prenose u susjednu Srbiju koja je upravo u REGEA-i i Krapinsko-zagorskoj županiji prepoznala partnere koji joj mogu pomoći u osnivanju prve tamošnje energetske agencije.

Krapinsko – zagorska županija još je jednom dio jedne nove priče i još jednom potvrđuje kako se ulaganje u znanje višestruko isplati. Tome u prilog govori i mjesto potpisivanja ovog Memoranduma o suradnji, a riječ je o Energetskom centru Bračak, prvom takvom centru u Republici Hrvatskoj. Potpisivanjem ovog Memoranduma pokazujemo da itekako možemo predavati i prodavati hrvatsko znanje i stručnost i poticati i naše susjede na suradnju na području čiste energije, stoji u priopćenju. 

Prisutnima se obratio i Saša Vasilić, predsjednik Radne grupe za biomasu i energetsku efikasnost Zlatiborske oblasti i zamjenik predsjednika Općine Priboj:

- Zlatiborska oblast svoj društveno-ekonomski razvoj u velikoj meri bazira na prirodnim resursima kojima raspolaže. Poljoprivreda, turizam i prerađivačka industrija su grane po kojima je ova regija prepoznata i van granica Srbije. Otuda nam je od primarnog interesa da svoj budući razvoj baziramo na cirkularnoj ekonomiji, efikasnoj upotrebi energije i niskougljeničnim procesima, kako bi sačuvali resurse kojima raspolažemo. Energetska tranzicija, kojoj stremimo, za nas predstavlja razvojnu šansu, samim tim i veliki izazov.

Potpisnice će, u cilju uspostavljanja održivog i efikasnog modela energetske tranzicije, razmjenjivati informacije, znanja i odgovarajuće prakse, ohrabrivati i podržavati sve vidove i oblike suradnje usmjerene na stvaranje adekvatnih institucionalnih modela za koordinaciju energetske tranzicije.

- Regionalna razvojna agencija Zlatibor, već punih 17 godina inicira, kreira i koordinira razvojne inicijative na teritoriju Zlatiborske oblasti. Aktualni trenutak nam daje povoda da razmišljamo o fokusiranom strateškom pristupu jednoj tako važnoj temi, kakva je održivi energetski razvoj regije. Zbog toga smo, uz podršku GIZ DKTI projekta "Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji", organizirali ovu studijsku posjetu Hrvatskoj, cijeneći napredak koji Vaša zemlja bilježi u energetskoj tranziciji. Smatrali smo da je od presudne važnosti da naši partneri iz regije iz prve ruke sagledaju modele koji kod vas postoje duže vremena i pokazali su se izuzetno funkcionalnim - istaknuo je Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor iz Užica.

- Vrlo mi je drago da smo prepoznati kao partner od kojeg se može učiti. REGEA posljednjih 11 godina uvodi novu praksu na svom području u svakom pogledu i ravnopravno surađuje s najboljima u Europi – pa svakako veseli kada svojim znanjem i iskustvom možemo inspirati i svoje susjede. Energetske agencije u EU su svakako lideri energetske tranzicije i vjerujemo da podrškom koju ćemo pružiti u osnivanju energetske agencije kolegama iz Srbije zajedno pridonosimo borbi protiv klimatskih promjena - dodao je dr.sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

Svaka od Strana potpisnica imenovat će predstavnika koji će biti zaduženi za koordinaciju zajedničkih aktivnosti, međusobnu komunikaciju i razmjenu informacija. Imenovani predstavnici sudjelovat će u realizaciji svih predviđenih aktivnosti i zajedničkim snagama stvoriti uvjete za prvu energetsku agenciju u Srbiji.

25. travanj 2024 05:57