Ukratko
StoryEditor

Tvrtka vrijedi onoliko koliko je netko za nju spreman platiti!

11. Listopad 2019.
Poduzetnicki akcelerator Split

Mali i srednji poduzetnici okupili su se u četvrtak na “Investicijskom doručku STech akceleratora”u zagrebačkom centru Forum, na inicijativu domaćina  - STech akceleratora i poslovne grupe UHY in Croatia, koji su im prezentirali usluge savjetovanja za poduzetnike, dostupne edukacije, ali i otkrili kako se brzo povezati s potencijalnim investitorima. 

Ovaj je događaj završna faza EU projekta „Nova razvojna stepenica Poduzetničkog akceleratora Split“, koji se provodi u periodu od 01.svibnja 2018. godine do 01. studenog 2019. godine, tijekom kojeg je održano 10 različitih radionica, predavanja i info dana za preko 200 sudionika, malih i srednjih poduzetnika s područja Dalmacije i Zagreba

Ukupna vrijednost projekta je 701.367,62 kn, od čega 596.162,47 kn iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.

Radni doručak započeo je pozdravnim govorom Ane Bartulović, voditeljice projekta, i Krešimira Budiše, člana Uprave UHY Savjetovanje d.o.o., koji su poželjeli još više ovakvih edukacija, inicijativa i poslovnih okupljanja.

Službeni dio okupljanja nastavljen je prezentacijom direktora UHY Savjetovanje Borisa Pekića, koji je poduzetnicima predstavio ključne točke otvorenih natječaja za EU potpore za istraživanje, inovacije i razvoj, dok je predsjednik Hrvatske udruge poslovnih anđela Davorin Štetner naglasio kako uvijek investira u timove, ne u ideje, jer ideja je 1% uspjeha! Firma vrijedi onoliko koliko je u nekom trenutku netko spreman platiti.”

Najveći problem za investitore u Hrvatsku su, kako ističe, radna snaga i porezni nameti, zbog čega sve veći broj startup-ova odlazi vani jer kapital nema granica. Kao pozitivan primjer ističe Estoniju koja je digitalizirala sve procese i stvorila dobar pravosudno-tehnološki okvir poslovanja.

Revizor i sudski vještak za financije iz tvrtke UHY Rudan Darko Prpić  je, pak, sudionicima pojasnio metode za izračun vrijednosti tvrtke. 

Druženje je nastavljeno u ležernijem izdanju, tijekom kojeg su se poduzetnici međusobno upoznali i dobili odgovore od stručnjaka iz UHY in Croatia na pitanja kako i na koji način rasti i razvijati se u Hrvatskoj, ali i na tržištu Europske unije. 

STech akcelerator, inače, djeluje su sklopu Poduzetničkog akceleratora Split d.o.o. - prve privatne poduzetničke potporne institucije u Dalmaciji, osnovane još 2003. godine s ciljem savjetovanja poduzetnika u post - inkubacijskoj fazi poslovanja. STech akcelerator je 2018. godine postao svojevrsna nadogradnja Poduzetničkog akceleratora tako što je tadašnju uslugu savjetovanja proširio na traženje vanjskih izvora financiranja poduzetničkih ideja, posebno onih iz područja tehnologije, kao i usluge savjetovanja za intelektualno vlasništvo, zaštitu patenata i provjeru inovativnog koncepta.

Sljedeća prezentacija projekta i savjetovališta predviđena je za poduzetnike Splitsko-dalmatinske županije 17. listopada u Splitu.

15. travanj 2024 05:56