Lider trend
StoryEditor

2000 umjetnika zagospodarilo Dubrovnikom

10. Srpanj 2012.
Piše:
liderhrt

Podizanjem festivalske zastave Libertasa na Orlandov stup, uz stihove Himne slobodi, ispred crkve sv. Vlaha svečano su otvorene 63. dubrovačke ljetne igre.

Otvorio ih je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, uz nazočnost predsjednika Republike Ive Josipovića, potpredsjednika Sabora Nenada Stazića i drugih brojnih gostiju i uzvanika iz političkog, kulturnog i javnog života Dubrovnika i Hrvatske te mnogih Dubrovčana i turista.

Vlahušić je kazao kako su dubrovačku povijesti obilježile i plime i oseke, obilja i siromaštva, sloga i sukobi, diplomatski i znanstveni uspjesi koji su utisnuti duboko u kamen i zabilježeni u arhivskoj zbirci. Naš festival, Dubrovačke ljetne igre star je kao i ideja ujedinjene Europe, nešto preko 60 godina, a nastali su kao odgovor na stradanje i potreba za novim svjetlom u razrušenoj Europi. Tražili su nestalu ideju zajedništva, međusobne komunikacije, mira i umjetničke izvrsnosti - i našli su ga u Dubrovniku, rekao je.

Ovogodišnje otvorenje nastavilo je dugogodišnju tradiciju pa su se tako, prema scenariju i režiji Joška Juvančića, ispred crkve sv. Vlaha pojavili povijesni likovi Dubrovačke Republike: knez, vijećnici, kančeljer, notar, admiral, Držićev negromant i Vojnovićev Orsat sa slavnim monologom o dubrovačkoj slobodi, evocirajući tisućljetnu povijest grada. U taj tradicijski kontekst doveli su se izvođači ovogodišnjih dramskih izvedbi - Alma Prica, Sreten Mokrović, Mislav Ćavajda, Jelena Miholjević, Vilim Matula i mnogi drugi, uz sudjelovanje folklornog ansambla Linđo, Dubrovačkih trombunjera i dubrovačke djece. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Zagrebačkom filharmonijom, Zborom opere splitskoga HNK, Dubrovačkim komornim zborom i zborom Libertas ravnao je Ivan Repušić.

Tijekom 47 festivalskih dana (do 25. kolovoza), na desetak scenskih ambijentalnih lokacija, više od 2000 umjetnika iz dvadesetak zemalja nastupit će u više od 70 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi.

18. travanj 2024 21:05