Lider trend
StoryEditor

Izvrnuto obrnuto - Pixarov crtić bliži Miyazakiju nego klasičnom Disneyju

05. Srpanj 2015.

Novi animirani film studija Pixar ‘Izvrnuto obrnuto‘ čini se poput verzije 2.0 francuske serije ‘Moje tijelo‘, no ponešto je vrckaviji i vizualno kreativniji.

Kao što je samo predstavljanje načina na koji funkcionira mozak 11-godišnje djevojčice s jedne strane inovativan, a s druge previše pojednostavnjen, tako su i neki od dosad najljepših dizajna Pixarova studija u kontrastu s animacijama živih bića kričavih boja koja kao da su izronila iz radioaktivne bare. Film redatelja Petea Doctera u izričaju je mjestimice bliži remek-djelima legendarnog  Miyazakija nego klasičnom Disneyju.

‘Izvrnuto obrnuto‘ ne usudi se otići toliko daleko prema tamnoj strani psihe pretpubertetske djevojčice, a kad to i učini, ispada benigno. Pixarov film na kraju je i više nego korektna oda obiteljskoj ljubavi, prijateljstvu i empatiji, a hvalevrijedna je i afirmacije tuge kao osnovne ljudske emocije. Ipak, tek na trenutke doseže kreativne vrhunce japanskih remek-djela slične tematike.

Za kraj treba spomenuti kako je film distribuiran isključivo u sinkroniziranoj verziji. Premda su naši glumci posao obavili solidno, malen dio filmske čarolije zasigurno je izgubljen.

+ Redatelj: Pete Docter+ Glasovi: Bojan Navojec, Pjer Meničanin, Iva Šulentić, Marko Makovičić, Judita Franković+ Inside out, SAD, 2015., 102 minute

Ocjena: 3,5/5

11. svibanj 2024 12:06