Lider trend
StoryEditor

Selma je emotivno i vizualno dojmljiv uradak

07. Lipanj 2015.

Dok su u SAD-u buktali građanski nemiri zbog ubojstva nenaoružanih Afroamerikanaca, u tamošnjim kinima počela je igrati ’Selma’.

Ti tragični događaji, nažalost, podsjetili su nas da se stvari i nisu toliko promijenile od vremena u kojem se odvija radnja filma. Možda je danas u Americi važnije koliko zarađuješ nego koje si boje kože, ali policijska represija, kao produljena ruka onih na vrhu, još je prisutna, a segregacija i dalje postoji. Treći film Ave DuVernay povijesna je drama koja se bavi onim što se zbilo neposredno prije, za i nakon marša na Selmu, grada u Alabami koji je slovio kao najtvrđe uporište rasizma.

Redateljica je zaradila mnogo kritika zbog navodnih povijesnih netočnosti, ponajviše onih koji se tiču sastanaka predsjednika Lyndona Johnsona i Martina Luther Kinga, no upravo pregovori, političke igre i taktiziranja, a u kojem su glavni akteri njih dvojica, ključne su slagalice potrebne da bi se shvatio duh tog vremena. ’Selma’ je emotivno kao i vizualno dojmljiv uradak, pri čemu treba istaknuti izrazito vješto režiranu scenu uličnih nereda. Film odaje počast junacima borbe za ljudsku ravnopravnost, a da pritom ne ispada štreberski sklepan, naporan ili pretjerano sentimentalan.

+ Redateljica: Ava DuVernay+ Glavne uloge: David Oyelowo, Carmen Ejogo, Tim Roth+ Selma, 128 minuta, SAD, 2015.

10. svibanj 2024 15:51