Lider trend
StoryEditor

Te lude osamdesete!!

01. Svibanj 2016.

"Te lude osamdesete!!" je najavljen kao spiritualni nastavak predivnoga klasika ’Dazed and Confused’. Premda aktualni film ne dostiže kreativne vrhunce spomenutog ostvarenja, riječ je o rijetko uspješnom prikazu vatrometa testosterona na velikom ekranu, koji pritom ne vrijeđa emocionalnu inteligenciju gledatelja

Richard Linklater ima dva pola osobnosti. Jedan je introvertni filozof, koji najbolje funkcionira u interakcijama jedan na jedan lamentirajući o smislu života, a drugi je Linklater veseljak koji uživa u pijankama, rock and rollu, pivi i lakim opijatima. U oba pogleda na svijet Linklater je jednako filmski uspješan.

’Te lude osamdesete!!’ pripada drugoj skupini te je najavljen kao spiritualni nastavak predivnoga klasika ’Dazed and Confused’. Premda aktualni film ne dostiže kreativne vrhunce spomenutog ostvarenja, riječ je o rijetko uspješnom prikazu vatrometa testosterona na velikom ekranu, koji pritom ne vrijeđa emocionalnu inteligenciju gledatelja. Linklater svoje likove vidi kao ultrakompetentne mlade muškarce kojima su seks, alkohol i sport najveći pokretači, no isto tako tretira ih kao najbolje prijatelje, a cijeli je film poput seanse serotoninom.

Unatoč tome što je ušao u peto desetljeće, redatelj i scenarist ne patronizira postupke likova, već slavi život. Oni će poslije odrasti, potražiti dublji smisao, neki pak totalno izgubiti životni elan. No ovdje proživljavaju posljednje trenutke produljene adolescencije, a Linklater to zna cijeniti.

13. svibanj 2024 13:07