Lider trend
StoryEditor

U novu modnu sezonu ući ćemo pokazujući ključne kosti, grudnjake i kapuljače

06. Prosinac 2016.

Iako su na nedavnim modnim tjednima mnogi brendovi eksperimentirali s formatima ‘vidi sada, kupi sada‘, Tom Ford, Thakoon, Rebecca Minkoff i Ralph Lauren te mnoga druga važna imena ipak vole raditi starinski, pružajući nam priliku da njihovu ponudu pregledamo barem šest mjeseci prije nego što stigne u trgovine. Neki od trendova koji dominiraju 2016. i nastavljaju se u novoj sezoni, primjerice, gola su ramena te majice s kapuljačom, ali ne kao dosad. Jasno, viđat ćemo i dalje gole ključne kosti na haljinama, bluzama, majicama s izrazito popularnom jednom naramenicom, bilo na majicama bluzama ili haljinama bilo u sklopu trenda grudnjaka koji se nose samostalno, poput topa. DKNY, Lacoste i Alexander Wang predlažu pak da iziđete na cestu potpuno odjeveni udobno, u kućni frotirni ogrtač. S tim se možda može povezati nova interpretacija izviđačkog odijela kako ga vide Victoria Beckham ili Tibi. Sveprisutni su i asimetrični krojevi te rasparani ili razrezani rukavi, višeslojne suknje, predimenzionirane jakne…

Kad je riječ o bojama, najbolje je da odmah stavite svoje sunčane naočale jer će vladati vrlo snažna vibracija jakih boja. Zaboravite ugašene tonove, proljeće i ljeto 2017. označit će ‘visokooktanske‘ nijanse, od jarke ljubičaste do ružičaste u paru s komplementarnim bojama. Čini se da će posebna boja, boja nevena, biti najsvježija i najpopularnija.

Pripremite se, dakle, za ozbiljne promjene u svojem ormaru. Minimalizam je dugo vladao, ali sljedeća godina spremna je donijeti velike promjene u stilovima. Nudimo nekoliko glavnih trendova koji će diktirati odijevanje idućeg proljeća.

Superpruge

Hrabre, svijetle, na briljantnim teksturama, pruge će potaknuti pravu erupciju energije idućeg proljeća. Premda stižu u svim duginim nijansama, kao favoriti modnih ‘opinion makera‘ istaknuli su se prugasti uzorci na kojima su primarne boje usidrene s crnom. No ne trebate se stidjeti, čak i pruge poput onih na tendama za plaže dolaze u obzir. Ima ih i u reinterpretacijama uredskog odijevanja, ali s malo manjim uzorcima ili u tamnijim nijansama. Posebno su dominantne u asortimanima Nine Ricci, Louisa Vuittona, RED Valentina, Zimmermanna, Altuzarra, Banana Republica.

 

Zabava na otvorenome

Cvjetni uzorci, istina, već neko vrijeme nisu novost, no kreatori su za 2017. cvjetni uzorak uspjeli učiniti drukčijim, svježim. Sezona modnog cvijeća stiže s drskom ženstvenošću. Cvijeće će cvasti na gornjim i donjim dijelovima odjeće: na višeslojnim suknjama, radnim odijelima i voluminoznim rukavima. U cvjetnim uzorcima istaknuli su se Tory Burch, Tanya Taxlor, Tibi, Lerla Rose.

 

Grudnjak kao top

Za one s dovoljno samopouzdanja i želje za provokacijom nudi se mnogo mogućnosti, štoviše, toliko da će iz jednadžbe moći izbaciti top i ostati samo u grudnjaku. Komadi vrlo nalik na grudnjake iz kolekcija donjeg rublja kombiniraju se s večernjim suknjama, trapericama, gracioznim odijelima, svilenim ravnim hlačama, suknjama do koljena. Tako barem predlažu Alexander Wang, Fausto Puglisi, Tory Burch, Oscar de la Renta te Victoria Beckham. Dok novi grudnjaci ne stignu u trgovine, stignete se pozabaviti učvršćivanjem ruku, leđa i ramena te  njegovanjem kože poprsja.

 

Nijanse plave

Jedna od najjednostavnijih boja za nošenje, također jedna od najpopularnijih ove sezone, plava, trebala bi biti olakšanje onima kojima je nužan odmor od crne i bijele. Ipak, nisu je svi dizajneri prihvatili toliko da je poput narančaste proglase novom neutralnom bojom. Od blijedih morskoplavih nijansi do najbogatijih tamnoplavih tonova, plava pjeva blues koji svi mogu pjevati, barem tako tvrde Michael Kors, Prabal Gurung i Jill Stuart.

 

Bad Girls Club

Maksimalizam ‘više je više‘ plus stajalište ‘Ne marim ni za što‘ čini se da bi iduće proljeće mogli biti najbrži put do druženja s najkul učenicima ili studentima. Ta referencija može se shvatiti vrlo široko i na razne načine, primjerice kao verzija glam rocka ili kulture ravea (kako predlaže Marc Jacobs), rockabilly-pobunjenika vs. trenera ili u duhu tropskih vibracija. Važno je da vas vodi duh mladosti, pomalo divlji. A loše cure rado će odjenuti i Baja East, Coach 1941…

 

Ažurirani Oxfords

Klasični prugasti komadi koji se kopčaju s gumbima ove su sezone okrenuti naglavačke. Taj su klasični stil dizajneri oživili dodajući volane, rezanim ili otkrivenim ramenima te povećanom siluetom. To je izgled koji odaje počast tradiciji, ali pokazuje da se ne treba previše zabrinjavati pravilima igre, baš kao što predlažu Salvatore Ferragamo, Monse ili Claudia Li.

 

Neon

Je li to samo privid ili budućnost izgleda posebno svijetlo? Dizajneri su za novu sezonu hrpimice umočili prste u razvodnjene fluorescentne boje, i za dnevno nošenje, poput Chanela, Moschina, DKNY-ja i Phillipa Lime, i za noćne avanture, koje nude Delpozo i Jason Wu. Taj stil velike snage može se nositi i kao neutralan i ne pretjerano nametljiv, što je pokazao DKNY kombinirajući slojeve neutralnih boja s neonskim. Ipak, neon će se najviše upotrebljavati u raznim nijansama žute. Taj stil nude Delpozo, Coach, Jason Wu, Erin Fetherston, Creature of Comfort…

 

Volani

Volani su bili na svim važnim revijama u 2016. Dolaze veliki, i prema proporcijama i prema popularnosti, poput onih brendova Kalen i Milly. Iako taj trend ide dotle da vas volani doslovce mogu prekriti, prevladavat će razumniji pristup. Glavna su ideja tog trenda uravnotežena ženstvenost, svilenkasti materijali ili jednostavne asimetrične haljine, voluminozne hlače i suknje ili haljine s jednom naramenicom.

 

Sva zavezana

Vezice više nisu samo za tenisice. Zahvaljujući ovosezonskim prijedlozima s modnih pista bit će mnogo kreativnih načina za upotrebu vezica, barem kao zamjene za remen. Vezice će se nositi samostalno, obavijene oko struka ili ruke, ili kao modni detalj na, primjerice, haljini koja je prorezana i opet spojena vezicama, baš kako to vide brendovi Kalen, Alexander Wang ili Milly.

 

Kaki ‘cool‘

Bež je prestao biti sinonim za dosadu, a iduće će proljeća neutralne nijanse biti posebno raširene. Dion Lee, primjerice, primijenio ju je na balonere sa širokim pojasom, a Ulla Johnson katkad je previše praktičan dojam bež boje ‘podignula‘ ženstvenim volanima i podignutim strukom. Među mnogima koji su prigrlili bež jesu i Céline, Creatures of Confort, Public School te Carolina Herrera.

16. svibanj 2024 21:18