Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Dan sjećanja na žrtvu Vukovara nastavlja se danas, ‘Radnik uvijek vrijedi više‘, sindikati o štrajku...

19. Studeni 2019.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 19. studenog:

VUKOVAR  - Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. nastavlja se u utorak kada će u jutarnjim satima (8 sati) djeca vukovarskih osnovnih škola zapaliti lampione duž Križnoga puta, od Borovo commerca do crkve Gospe Fatimske u Borovu naselju, a u Borovo commercu ispred ostataka nekadašnje ratne bolnice i skloništa. 

- U organizaciji "Vukovarskih majki" održat će se program "Žrtva Borova naselja za domovinu" s početkom u 9,30 sati, a u 10 sati počet će Križni put Ulicom Blage Zadre i Trpinjskom cestom do crkve Gospe Fatimske gdje će, s početkom u 11 sati, biti služena misa za žrtve Borova naselja.

- U 12,30 na obali Dunava u Borovu Selu odat će se počast stradalim braniteljima i civilima programom "Svjedočenjem protiv zaborava", u 13 sati položit će se vijenci i upaliti svijeće kod spomen-obilježja na Farmi Lovas, a u 13,30 sati vijencima i upaljenim svijećama odat će se počast kod spomen-obilježja nestalima u Domovinskom ratu u Sportskoj ulici u Borovu naselju. 

- Održat će se 15. Novinarsko-književnički susret "Grad - to ste vi" u spomen na novinara i urednika Hrvatskog radija Vukovar ratnog izvjestitelja i književnika Sinišu Glavaševića (18 sati, Gradska knjižnica).

ZAGREB - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će VI. redovnom Saboru Nezavisnih hrvatskih sindikata na temu "Radnik uvijek vrijedi više" (10 sati, Avenija Većeslava Holjevca 10). Predviđen je i prigodni govor predsjednice Republike.

ZAGREB - Šesti redovni sabor Nezavisnih sindikata Hrvatske (NSH) pod nazivom "Radnik uvijek vrijedi više!“. Nakon uvodnoga dijela na u kojemu će se članovima NHS-a obratiti gosti, uslijedit će radni dio u kojemu će se raspraviti izvješće o radu i provesti izbori za sva tijela NHS-a. Osim predsjednice Republike, na tome saboru nazočit će i izaslanici predsjednika Hrvatskoga sabora, ministra rada i mirovinskoga sustava, zagrebačkoga gradonačelnika, predstavnici Hrvatske gospodarske komore, sindikalnih središnjica i drugi (10 sati, poslovna zgrada Ine, Avenija Većeslava Holjevca 10).

ZAGREB - Konferenciju za novinare uoči predstojeće 29. sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba održat će gradski zastupnici Kluba zastupnika lijevoga bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!), Rada Borić (Nova ljevica), Zlatko Nikolić (Radnička fronta) i Svibor Jančić (Za grad), (10 sati Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, prizemlje, Vjenčana dvorana I).

ZAGREB - Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na konferenciji za novinare izvijestit će o štrajku u osnovnim i srednjim školama te najaviti daljnji tijek štrajka. O tim temama govorit će predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec i čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem (10 sati, zgrada sindikata Hypatia, 1. kat, dvorana Andromeda, Ulica Florijana Andrašeca 18a). 

ZAGREB - Stručna panel rasprava "Izazovi kod zaštite djece od seksualnog iskorištavanja na internetu: mogućnosti prevencije, detekcije" održat će se na Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece. Susretu će, među ostalima, nazočiti predstavnici ministarstava pravosuđa, unutarnjih poslova i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te Ureda pravobraniteljice za djecu, Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, HAKOM-a, Središnjega državnog ureda za razvoj digitalnoga društva, Unicefa Hrvatska i Ženske sobe (11 sati, Hotel Dubrovnik, Gajeva 1). 

ZAGREB - Konferencija za novinare održava se u povodu Europskoga dana svjesnosti o antibioticima čime se želi skrenuti pozornost javnosti na racionalnu uporabu antibiotika. O tome će govoriti ministar zdravstva Milan Kujundžić, časnica Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj Antoinette Kaić-Rak, izvršna direktorica Hrvatskoga farmaceutskog društva Maja Jakševac Mikša te predsjednica Odbora za praćenje rezistencije bakterija na antibiotike pri Hrvatskoj akademiji medicinskih znanosti (10 sati, Velika dvorana Ministarstva zdravstva, Ksaver 200a).

ZAGREB - Udruga poreznih obveznika Lipa u suradnji s mrežom žena poduzetnica Women in Adria i Inicijativom profesionalnih računovođa Hrvatske, održat će konferenciju za novinare s temom "Zakon o doprinosima - udar na malo poduzetništvo". Bit će predstavljeni rezultati istraživanja povezani s tom temom te akcija „Dajte nam da radimo“, usmjerena na promjenu Zakona o doprinosima. (10,30 sati, Prostorije Udruge Lipa, Hebrangova 21)

BJELOVAR - U Cigleni kraj Bjelovara biti će otvorena geotermalna elektrana Velika 1.  Riječ je prvoj geotermalnoj elektrani u Hrvatskoj te najvećoj u kontinentalnoj Europi s binarnom tehnologijom (16,5 MW) koja pokriva potrebe za električnom energijom oko 29.000 kućanstava. Nositelj investicije od 325 milijuna kuna je turska grupacija MB Holding. Od toga se više od 68 posto, odnosno oko 220 milijuna kuna odnosi na usluge i opremu nabavljenu na hrvatskom tržištu. Elektranu će, kako je najavljeno, otvoriti ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i predsjednik Uprave kompanije MB Holding Muharrem Balat. (11,00 sati, Ciglena 26 B)

VARAŽDIN - U sklopu projekta "Promocija poduzetništva“ održat će se konferencija "Industrija 4.0 – prilika i / ili izazov". Bit će predstavljene tvrtke Oprema Ludbreg, Ducati komponenti i Kostwein i njihovi uspješni primjeri digitalne transformacije, kao i Nacionalni plan za digitalnu transformaciju gospodarstva. Održat će se i rasprava "Prilike ili izazovi u industriji 4.0." (9,00 sati, Park Boutique hotel, Ulica Juraja Habdelića 6)

20. travanj 2024 04:45