Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: HBK u posjetu premijeru, Povelja RH Prljavom kazalištu, sjednica o izazovima plinskog sektora...

15. Listopad 2019.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za utorak, 15. listopada:

ZAGREB - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković primit će u posjet u sjedištu Vlade predstavnike Hrvatske biskupske konferencije (HBK), nadbiskupa zadarskog i predsjednika HBK mons. Želimira Puljića, nadbiskupa zagrebačkog i kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa đakovačko-osječkog mons. Đuru Hranića, biskupa porečkog i pulskog mons. Dražena Kutlešu te biskupa hvarskog i generalnog tajnika HBK mons. Petra Palića. Na sastanku će sudjelovati i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković (17 sati, u Banskim dvorima, Trg svetog Marka 2). Snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka o kojem će iz Vlade izvijestiti priopćenjem.

ZAGREB  - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručit će Povelju Republike Hrvatske zagrebačkom rock bandu Prljavom Kazalištu (15,30 sati, Ured predsjednice Pantovčak 241). Predviđeno je prigodno obraćanje Predsjednice Republike.

ZAGREB - U Kliničkoj bolnici (KB) Dubrava održat će se konferencija u povodu otvaranja Dnevne bolnice Zavoda za gastroenterologiju, hepatologiju i kliničku prehranu (12 sati, KB Dubrava, Avenija Gojka Šuška 6). S uređenjem prostora Dnevne bolnice s dijagnostičkim blokom značajno se podižu standardi od prijema, obrade, post-proceduralnog nadzora do otpusta bolesnika, mjere kontrole infekcija i poboljšava radno okružje za osoblje Zavoda. Na otvaranju će govoriti ministar zdravstva Milan Kujundžić, predstojnik Klinike za unutarnje bolesti Ivica Grgurević i ravnatelj KB Dubrava Srećko Marušić.

ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) održat će konferenciju za medije na temu "Novi lijekovi na listama lijekova HZZO-a i njihova dostupnost osiguranim osobama" (11 sati, konferencijska dvorana Direkcije HZZO-a, Margaretska 3/II). Na konferenciji će sudjelovati, uz ostale, ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić i predsjednik Povjerenstva za lijekove HZZO-a Stjepko Pleština.

ZAGREB - Konferencija za medije Nezavisnog sindikata zaposlenih u Srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja na temu "Štrajk u Osnovnim i Srednjim školama – izvještaj i najava županija u kojima će se iduće štrajkati" (12 sati, zgrada sindikata Hypatia,1. kat, dvorana Andromeda, ulica Florijana Andrašeca 18a). Na konferenciji će govoriti predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u Srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

ZAGREB - U povodu obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja Grad Zagreb i Centar za zdravlje mladih organiziraju okrugli stol na temu "Partnerstvo s medijima u prevenciji suicida“ o ulozi medija u izvještavanju o samoubojstvu i ulozi svih drugih dionika koji mogu pridonijeti prevenciji samoubojstva (13 sati, Konferencijska dvorana Chilloutka, Ilica 15). Tijekom prošle godine u Hrvatskoj je broj izvršenih samoubojstava djece i mladih do 25 godina porastao sa 33 na 48. Promjene i pritisci u društvu, stres vezan za školske obaveze, utjecaj novih medija i društvenih mreža, vršnjačko nasilje, ali i daljnja tabuizacija te teme, samo su neki od uzroka suicida mladih.

ZAGREB - Hrvatski savez slijepih organizira Javnu tribinu u povodu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa (11 sati, u zgradi Hrvatskog saveza slijepih u Zagrebu - prostor Tiflološkog muzeja, 2. kat, Draškovićeva 80 i dvorana Scene „Vidra“, Draškovićeva 82).

ZAGREB - 15. sajam stipendija i visokog obrazovanja održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu (10 do 18 sati, NSK, Hrvatske Bratske Zajednice 4). Na Sajmu će se predstaviti istaknute hrvatske i inozemne tvrtke, a Rusija je zemlja partner Sajma stipendija i visokog obrazovanja.

VARAŽDIN - Na varaždinskom Županijskom sudu počinje glavna rasprava u sudskom postupku Smiljani Srnec zbog ubojstva svoje sestre Jasmine Dominić (9 sati, Županijski  sud, Ulici braće Radić 2). Smiljani Srnec (1974.) sudi se za ubojstvo, a u optužnici se navodi da je tijekom ljeta 2000. u obiteljskoj kući u Palovcu zadala svojoj sestri Jasmini Dominić (1977.) najmanje pet snažnih udaraca tvrdim predmetom u glavu i nanijela joj višestruke prijelome kostiju glave od čega je 23-godišnjakinja umrla. Na početku glavne rasprave bit će ispitana tri svjedoka.

ZAGREB - "Kvaliteta korporativnog upravljanja" naziv je konferencije koju oganiziraju Hanza Medija, Jutarnji list i portal novac.hr te Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Cilj konferencije je raspraviti o važnosti kvalitete korporativnog upravljanja, kako za pojedinačni poslovni uspjeh tako i za opći gospodarski rast. Uvodne govore, prema najavama organizatora, trebali bi održat ministar financija Zdravko Marić te predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman (10 sati, Hotel Esplanade, Ulica Antuna Mihanovića 1).

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora s Američkom gospodarskom komorom u Hrvatskoj i Avitus grupom organizira seminar "America Made Easy". Bit će predstavljeni trgovinski i investicijski odnosi s SAD-om, kulturološke razlike između SAD-a i Europe, porezni sustav SAD-a, procedura povezana s vizama i imigracijom te usluge američke tvrtke Avitus Group. Poseban će fokus biti na poslovnim mogućnostima u Kentuckyju, Indiani i Južnoj Karolini koje će predstaviti skupina američkih stručnjaka (9 sati, HGK, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - Na sjednici Skupštine Hrvatske stručne udruge za plin biti će riječi o aktualnim izazovima plinskog sektora. Očekuje se prisustvovanje oko 200 članova udruge i predstavnika plinskih i energetskih poduzeća, predstavnika Ministarstva gospodarstva, Hrvatske energetske regulatorne agencije i drugih važnih energetskih institucija i agencija (11 sati, Ina,  Avenija Većeslava Holjevca 10). 

19. travanj 2024 15:00