Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Predsjednica uručuje odlikovanja darivateljima krvi, u Saboru djeca i zastupnici, 60 godina Kineziološkog fakulteta...

20. Studeni 2019.
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za srijedu, 20. studenog:

ZAGREB - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručit će odlikovanja dobrovoljnim darivateljima krvi za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi i krvnih sastojaka u 2018. i povelje Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu i Klinici za očne bolesti Kliničke bolnice "Sveti Duh“. Predviđen je prigodni govor predsjednice Republike (14 sati, Ured predsjednice, Pantovčak 241. Predstavnici medija trebaju doći do 13,15 sati).

VUKOVAR - Obilježavanje "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991." završava odavanjem počasti žrtvama koncentracijskog logora u "Veleprometu" (9,30 sati) te žrtvama ubijenima na Ovčari (13 sati). U večernjim satima u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova bit će služena misa zadušnica.

ZAGREB - U povodu 30 godina Konvencije UN-a o pravima djeteta u sabornici Hrvatskog sabora bit će održana zajednička sjednica djece i saborskih zastupnika. Organizatori su Savez društava "Naša djeca" Hrvatske, Ured Pravobraniteljice za djecu i Ured UNICEF-a za Hrvatsku (10 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

ZAGREB - Konferencija za novinare Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na temu: "Štrajk u osnovnim i srednjim školama - izvještaj i najava daljnjeg tijeka štrajka". Na konferenciji će govoriti glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec (11 sati, zgrada sindikata Hypatia, 1. kat, dvorana Andromeda, Ulica Florijana Andrašeca 18 a).

ZAGREB - U povodu Međunarodnog dana djece, u Ministarstvu zdravstva bit će svečano obilježeno pokretanje pilot-projekta "Probir rizika u mentalnom zdravlju školske djece". Pilot-projekt provodit će timovi školske medicine tijekom sistematskih pregleda učenika 1. razreda srednje škole u cijeloj Hrvatskoj, kao temelj za širu trajnu primjenu u narednim godinama. Na taj se način želi na vrijeme utvrditi rizik kako bi stručna pomoć adolescentima bila što uspješnija (11 sati, Ministarstvo zdravstva, velika dvorana, Ksaver 200 a).

ZAGREB - Zelena lista održat će konferenciju za novinare na temu: "U Hrvatskoj nestalo 50.000 proizvođača mlijeka, Hrvati piju uvozno mlijeko, a kvalitetu jamči nepostojeća agencija". Na konferenciji će predsjednik Zelene liste Nenad Matić komentirati alarmantno stanje u mljekarstvu i opasnost za naše potrošače (10,30 sati, ispred zgrade Ministarstva poljoprivrede, Vukovarska 78).

ZAGREB - U povodu proglašenja Međunarodnog parka tamnog neba "Vrani kamen“ Daruvar u Novinarskom domu bit će održana konferencija za novinare. Na konferenciji će govoriti župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs, pomoćnik ministra turizma Robert Pende, Mario Stipetić iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček i astronom Ante Radonić (11 sati, HND, Velika dvorana, Perkovčeva 2).

ZAGREB - Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu obilježit će 60. obljetnicu djelovanja prigodnim programom uz presjek najvećih uspjeha u području sporta, znanosti i edukacije, dodjelom nagrada istaknutim profesorima, trenerima, suradnicma i institucijama, te prikazom kratkog filma 'Kineziološki fakultet' redatelja Jakova Sedlara. Govorit će rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i dekan zagrebačkog Kineziološkog fakulteta Tomislav Krističević. Obljetnici će prisustvovati brojne osobe iz sportskog života, među kojima i izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske vaterpolo reprezentacije Ivica Tucak, veslači Martin i Valent Sinković (18 sati, Kineziološki fakultet, Horvaćanski zavoj 15).

ZAGREB - Potpisivanje memoranduma o suglasnosti za procjenu i uspostavu strateške suradnje za održavanje, popravak i modernizaciju između Republike Hrvatske i Kongsberg Defence&Aerospace i Patria i Kongsberg Aviation Maintenance Services. Memorandumom, koji će u ime Republike Hrvatske potpisati ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, utvrdit će se moguća uspostava strateške suradnje koja je usmjerena na potrebe Hrvatske za vojne i civilne zrakoplovne platforme te eventualnu buduću suradnju za stvaranje regionalnog centra za nove tehnologije. Nakon potpisivanja predviđene su izjave za medije. (13,00 sati, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ulica grada Vukovara 78)

OPATIJA - Prva SEE LEADER međunarodna konferencija o praktičnim i teorijskim implikacijama u provedbi LEADER/CLLD pristupa u jugoistočnoj Europi, koja će okupiti predstavnike Europske unije te 15-ak zemalja jugoistočne Europe. LEADER program inicijativa je Europske unije za potporu lokalnim projektima ruralnog razvoja u svrhu revitalizacije ruralnih područja i stvaranja novih radnih mjesta, dok CLLD - lokalni razvoj pod vodstvom zajednice predstavlja mehanizam za uključivanje partnera na lokalnoj razini, uključujući i predstavnike civilnog društva i lokalne gospodarske dionike, u izradu i provedbu integrirane lokalne strategije koja pomaže njihovom području u prijelazu k održivoj budućnosti. Konferenciju će otvoriti ministrica poljoprivrede Marija Vučković. (u 9,00 sati, Centar Gervais, Nikole Tesle 5)

SPLIT - Otvaranje Otočnog foruma za čistu energiju europskih otoka, u organizaciji Tajništva za otoke. Dosadašnji otočni forumi za čistu energiju održani su u Grčkoj, Španjolskoj, Švedskoj, dok je za četvrti otočni forum izabrana Hrvatska. Forum će otvoriti generalna direktorica Europske komisije za energiju Ditte Juul-Jørgensen i ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić. (u 14,00 sati, hotel Le Meridien Lav u Podstrani)

19. travanj 2024 01:18