Hrvatska
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Premijer u Sinju, sindikati o štrajku u školama, otvorenje Poduzetničkog centra Prelog

11. Listopad 2019.
Andrej Plenkovićfoto Ratko Mavar
Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 11. listopada:

ZAGREB - Raspravom o Godišnjem izvješću o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave za 2018. Hrvatski sabor završava ovotjedni rad. Državna komisija, čije djelovanje ima snažan antikorupcijski karakter, u izvještajnoj je godini u radu imala ukupno 1261 žalbeni predmet, od kojih je 91 prenesen iz 2017. te 1170 novozaprimljenih. Uobičajenog glasovanja petkom neće biti (9,30 sati, Trg sv. Marka 6).

SINJ - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastat će se s gradonačelnicom Sinja Kristinom Križanac (10,15 sati, Zgrada gradske uprave, Dragašev prolaz 24). Plenković će sudjelovati na svečanosti otkrivanju biste Marka Veselice (11 sati, Šetalište Alojzija Stepinca). Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik i ministar obrane Damir Krstičević, ministar turizma Gari Cappelli te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

TUHELJSKE TOPLICE - Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković sudjelovat će u zajedničkom programu Konferencije župana, gradonačelnika i načelnika općina iz redova Hrvatske demokratske zajednice i Skupu bivših polaznika Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta (17,15 sati, u Terme Tuhelj, Ljudevita Gaja 4).

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović otvorit će VIII. Konferenciju Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa (9 sati, Prirodoslovno-matematički fakultet, Horvatovac 102a). Organizator konferencije, koja se održava u okviru obilježavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa 13. listopada, je Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, a na Konferenciji će se predstaviti projekti u području smanjenja i upravljanja rizicima od katastrofa, potreba za ulaganjima u smanjenje rizika od katastrofa u nekoliko sektora te potencijalni izvori financiranja.

SPLIT - Otvaranje Stomatološke poliklinike Medicinskog fakulteta "Dental Academicus" na kojem će uz domaćine svečanosti rektora Sveučilišta u Splitu Dragana Ljutića i dekana Medicinskog fakulteta Zorana Đogaša nazočiti ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak (13 sati, u zgradi Studentskog centra na
Kampusu, ulaz sa sjevernog parkinga, Cvite Fiskovića 3).

ZAGREB - 65. sjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Povjerenstvo bi, među ostalim, trebalo odlučiti je li premijer Andrej Plenković povrijedio načelo djelovanja time što je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom, kad ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu. (10 sati, Ulica kneza Mutimira 5/I).

VUKOVAR - Konferencija za medije u povodu godišnjice od organiziranja prosvjeda u Vukovaru i tematike neprocesuiranja ratnih zločina (13 sati, Gradska vijećnica Grada Vukovara).

ZAGREB - Konferencija za novinstvo Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja na kojoj će se govoriti o štrajku u osnovnim i srednjim školama. Na konferenciji će govoriti predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem, predsjednik Nezavisnoga sindikata u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec (12 sati, zgrada sindikata Hypatia, I. kat dvorana Andromeda, Ulica Florijana Andrašeca 18a).

ZAGREB - Tiskovna konferencija Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu (SZHŽ) Preporod na kojoj će predsjednica Glavnog vijeća SZHŽ Gordana Kovač Bluha i predsjednik SZHŽ Željko Stipić govoriti o odazivu na  štrajk, pritiscima, potpori i ishodu (10,45 sati, Sjedište Sindikata Preporod, Šubićeva 42).

SRB - Otvaranje Mjesnog doma/Spomen doma boraca NOB u Srbu, općina Gračac. Dom će otvoriti veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, Robert Kohorst. Uz njega javnosti će se obratiti predstavnici Srpskog narodnog vijeća, općine Gračac i Zadarske županije. Projekt obnove financirala je Europska komanda vojske SAD – EUCOM, s 250.000 USD; za provedbu projekta zaduženi su bili U.S. Army Corps of Engineers (USACE), za izradu idejnih planova udruzi Una pomogao je UNDP s donacijom u iznosu od 65.000 kuna, SNV je opremio dio uredskog prostora doma u visini od 50.000 kuna (10,30 sati, Mjesni dom/Spomen doma boraca NOB).

PRELOG - Otvorenje Poduzetničkog centra Prelog, koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru projekta „Izgradnja poslovne infrastrukture i osnivanje poduzetničkog centra“. Ukupna je vrijednost projekta 16,14 milijuna kuna, od čega je udio EU sredstava 15,68 milijuna. Svečanosti otvorenja bit će nazočni ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Izjave za medije predviđene su po završetku svečanosti u prostoru Poduzetničkog centra. (u 12,00 sati, Gospodarska zona u Prelogu - Sjever, Hrupine 7b)

ZAGREB - Putem servisa Hitro.hr u prvih devet mjeseci ove godine ukupno su otvorena 4452 trgovačka društva i obrta, od čega je najviše jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću, gotovo 60 posto, najnoviji su podaci Financijske agencije (Fina). Ako se osnivanja nastave istim intenzitetom kao i u prvih devet mjeseci, putem servisa Hitro.hr do kraja ove godine biti osnovano 5.936 društava i obrta. 

20. travanj 2024 15:18