Hrvatska
StoryEditor

[EKSKLUZIVNO] Fina potvrdila kupnju 10 posto Zagrebačke burze

08. Studeni 2019.
Milan Horvat otkriva zašto je EunexC prodao deset posto dionica Zagrebačke burze, a Financijska agencija specijalno za Lider objasnila zašto se odlučila na njihovu kupnju 

Financijska agencija (Fina) potvrdila je jučerašnje navode da postoje novi vlasnik 9,99 posto dionica Zagrebačke burze koje je na prodaju stavila tvrtka EunexC.

- Financijska agencija je jedan od značajnih sudionika financijskog tržišta u RH, a ujedno je i najveći pojedinačni dioničar Središnjeg klirinškog depozitarnog društva, koji zajedno sa Zagrebačkom burzom čini okosnicu infrastrukture tržišta kapitala. S obzirom na navedeno, na ovaj korak smo se odlučili kako bismo potaknuli daljnji razvoj domaćeg tržišta kapitala u smislu podizanja efikasnosti i ekonomičnosti procesa i usluga za sve sudionike - odgovorili su iz Fine.

Napominju da kao dioničar Zagrebačke burze i SKDD-a Fina može biti glavna poveznica i podrška za bolju suradnju između ovih sastavnica infrastrukture tržišta kapitala. Budući da ulaganje smatraju strateškim, ne planiraju daljnju prodaju ovih dionica, a doznajemo i da će se Fina kao jedan od najvećih pojedinačnih suvlasnika aktivno uključiti u rad Nadzornog odbora Zagrebačke burze.

Milan Horvat, nekadašnji direktor, a sada konzultant EunexaC, objasnio je za Lider zašto se odlučio na prodaju relativno nedavno stečenih dionica.

- Eunex je zbog zakonskih promjena i smanjenja postotka vlasništva u Zagrebačke burze, kojim smije raspolagati bez da od regulatora traži posebni status 'kvalificiranog ulagatelja' morao prodati dio svog vlasničkog udjela u Zagrebačke burze - kaže Horvat te najavljuje da će s hrvatskim partnerom i dalje promovirati promjene koje je najavio svojim ulaskom u vlasničku strukturu Zagrebačke burze. 

Iz Fine nam nisu odgovorili jesu li prije kupnje imali dogovor s tvrtkom EunexC. Istaknuli su da je Fina od tvrtke EunexC kupila 9,99 posto dionica Zagrebačke burze putem blok transakcije te da su postigli razumijevanje oko temeljnih načela kojih će se obje strane držati tijekom suradnje na području tržišta kapitala, odnosno Zagrebačke burze, a oni su:

1. Javni interes - pristup ekonomskih aktera kapitalu i upravljanje rizicima unutar financijskog sustava mora biti uvažen prilikom donošenja svih odluka vezanih uz tržište kapitala
2. Interes društva - temeljni interes koji će voditi donošenje odluka u tijelima društva će biti interes Zagrebačke burze
3. Promoviranje razvoja tržišta kapitala - osnovni poslovni interes suvlasnika bit će promoviranje Zagreba kao regionalnog središta tržišta kapitala te poslovno-tehnološki razvoj burze korištenjem novih tehnologija 
4. Suradnja - ostvarenje svih navedenih ciljeva ostvarit će se isključivo kroz inkluzivan pristup, odnosno putem suradnje sa svim dionicima: članovima burze, regulatorom, suvlasnicima, radnicima te širim ekosustavom tržišta kapitala.

18. travanj 2024 06:49