Hrvatska
StoryEditor

HBOR i EIB odobrili dva milijuna eura za finaciranje konzultanata projekata energetske učinkovitosti

03. Listopad 2019.
SVEČANO POTPISIVANJE ELENA PROGRAMA HABOR I EIB Anton Kovačev, Ognian Vesselinov Zlatev, Vazil Hudak, Tamara Perko, Hrvoje Čuvalofoto Dražen Lapić

Investitori iz javnog i privatnog sektora koji planiraju ulaganja u povećanje energetske učinkovitosti, obnovljive izvore energije ili javnu rasvjetu moći će koristiti sredstva koja su zajednički osigurali Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Europska investicijska banka (EIB) i to putem programa ELENA (European Local Energy Assistance).

- ELENA je grant od dva milijuna eura koji služi za pripremu projekata i financiranje konzultanata koji će pomoći poduzetnicima u pripremi i razvoju projekata koji planiraju ulaganja u povećanje energetske učinkovitosti i obnovljive izvore energije, što pokazuje da se HBOR i EIB kreću u smjeru održivog financiranja. Ovaj novac je značajna financijska pomoć zato jer poduzetnici, taj prvi korak pripreme projekata i razvoj financijske dokumentacije, najčešće financiraju sami i ulaze u rizik za koji ne znaju hoće li im se kasnije isplatiti. Stoga ovaj financijski instrument pomaže investitorima u prvoj fazi, a vjerujemo da će se uz pomoć njega razviti projekti u vrijednosti većoj od 57 milijuna eura - rekla je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a i dodala da se novac odnosi na projekte namijenjene javnom i privatnom sektoru.

Ugovor su u ime HBOR-a potpisali Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a i Hrvoje Čuvalo, član Uprave HBOR-a, a u ime Europske investicijske banke Vazil Hudak, potpredsjednik EIB-a.

Ove usluge će pružati konzultanti koje će HBOR odabrati kroz proces javne nabave koja je u tijeku te se očekuje da će sredstva biti na raspolaganju potencijalnim korisnicima u prvom kvartalu 2020. godine. Pružene usluge će za investitore biti besplatne, odnosno troškovi će se podmirivati iz ELENA programa.

Očekuje se da bi provedba ELENA programa trebala rezultirati uštedom 35 GWh energije svake godine te smanjenjem emisije CO2. 

20. travanj 2024 05:31