Hrvatska
StoryEditor

HOK: Paušalistima ne treba ograničavati poduzetničku slobodu!

18. Rujan 2019.
Hrvatska obrtnička komora smatra da ograničavanje poduzetničkih sloboda nipošto nije rješenje koje će koristiti gospodarstvu Republike Hrvatske, komentirali su iz HOK-a izmjene Općeg poreznog zakona koje ovih dana izazivaju potrese u hrvatskoj poslovnoj javnosti.

Paušalni obrti postali su najpopularniji organizacijski oblik za male poduzetnike, zahvaljujući prijedlogu HOK-a u suradnji s Ministarstvom financija. Protivimo se ograničavanju obavljanja paušalnog obrta u pojedinim djelatnostima ili na bilo koji drugi način. 

Ovaj način poslovanja potaknuo je poduzetničku aktivnost što je dobro za cjelokupno gospodarstvo Republike Hrvatske, podizanje životnog standarda svih građana, a doprinijelo je i zadržavanju mladih u RH. Podizanje praga za paušal potaknulo je one koji su radili u „sivoj zoni“ da uđu u zonu legalnosti, argumentiraju svoj stav iz HOK-a.

"Hrvatska obrtnička komora osuđuje svaku zloupotrebu zakona, kao i poduzetnike koji posluju mimo propisa, jer oni predstavljaju nelojalnu konkurenciju. Smatramo da je eventualne zloupotrebe potrebno rješavati kontrolom poslovnih subjekata, kako je to uređeno i u ostalim zemljama EU," navodi se u priopćenju. 

Podsjećamo, prema zakonima Republike Hrvatske poslodavac koji prima fakturu od svog djelatnika umjesto da isplaćuje plaću u poreznom je prekršaju i počinio je djelo tzv. prikrivenog zapošljavanja. Opći porezni zakon već i sada predviđa postupak u slučaju kada se prividnim pravnim poslom prikriva neki drugi pravni posao.

HOK osuđuje stvaranje negativne medijske slike o obrtnicima koji su kao svoj način poslovanja izabrali paušalni obrt. Kolektivno ih kroz medije prikazujući kao „varalice“ i „nepoštene“, čini se šteta njihovom ugledu i poslovanju. Također, protivimo se kažnjavanju svih radi prekršaja koje je počinila nekolicina. Za takve nadzorom treba utvrditi počinjeni prekršaj te ih sankcionirati, navode u HOK-u.

25. travanj 2024 08:43