Hrvatska
StoryEditor

Ministar Marić udario poreznom reformom na paušalne obrtnike

31. Listopad 2019.
Na jednoj od za ekonomiju sadržajnijih sjednica, Vlada je u četvrtak u Sabor poslala i četvrti krug porezne reforme kojim će gospodarstvo biti rasterećeno za dodatnih 2,4 milijarde kuna, što znači da su sva četiri kruga donijela devet milijardi kuna rasterećenja

Posebno u oči upada odluka da se izmjenama Općeg poreznog zakona uredi korištenje poreznih pogodnosti protivno svrsi zakona, primjerice kada poslodavac za posao koji ima obilježja nesamostalnog rada ugovara s poreznim obveznikom druge načine za obavljanje posla ili koristi organizacijske oblike koji su oporezivi po nižim poreznim stopama.

Isto vrijedi i za situaciju u kojoj poduzetnik mijenja organizacijski oblik svog poslovanja, pa za svaki ugovoreni posao koristi jedan oblik i onda ga zamjenjuje s drugim, koji je oporeziv po nižim stopama te isto obavlja na razini povezanih društava. Rješenje ministra je vrlo jednostavno. 

U takvim slučajevima će se obračunavati porezne obveze kao da tih postupanja nije bilo, odnosno prema propisanim poreznim stopama. Time se udovoljava, rekao je ministar financija Zdravko Marić, prigovorima koji su došli prvenstveno iz IT sektora propisivanjem načela suštine iznad forme.

- To će sve biti konkretizirano kroz Pravilnik o porezu na dohodak da se napravi razdioba između onoga što je nesamostalni rad, a što su neki drugi oblici, poput paušalnog obrta, d.o.o. i tako dalje - rekao je Marić.

Povećava se osnovni osobni odbitak s 3800 na četiri tisuće kuna, što će koštati oko 500 milijuna kuna.

Početkom sljedeće godine obračunavat će se snižena stopa PDV-a od 13 posto na pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata, što će državni proračun koštati oko 900 milijuna kuna godišnje. Nadalje, porezno će se rasteretiti mladi umanjenjem obveze poreza na dohodak za sto posto mlađima od 25 godina života, dok će oni između 26 i 30 dobiti porezno umanjenje od 50 posto.

Jednako tako, porez na dohodak se neće plaćati na naknade učenicima za vrijeme dualnog obrazovanja do propisnog iznosa, a ukinut će se i izdavanje poreznih rješenja za paušalne obveznike tog poreza čime će im se smanjiti administrativno opterećenje.

Podignut će se prag ostvarenih prihoda za plaćanje poreza na dobit po stopi od 12 posto, s tri na 7,5 milijuna kuna, a 18 posto ostaje za godišnje prihode veće od 7,5 milijuna kuna. Time bi 93 posto hrvatskih poduzetnika plaćalo porez po sniženoj stopi od 12 posto.

U pogledu posebnih poreza na kavu i bezalkoholna pića, ministar je odlučio izaći ususret ministru zdravstva Kujundžiću pa se uvodi oporezivanje bezalkoholnih pića prema udjelu šećera i dodatno oporezivanje energetskih napitaka. Uvodi se oslobođenje od plaćanja trošarine na električnu energiju koja se koristi u željezničkom i tramvajskom prometu u komercijalne svrhe, kao i oslobođenje od plaćanja upravne pristojbe za srodnike u uspravnoj liniji koji rabljeno motorno vozilo stječu na temelju ugovora o darovanju, ali uz uvjet da je to vozilo bilo registrirano na darovatelja.

Sve odluke Vlade pogledajte OVDJE.

20. travanj 2024 08:15