Hrvatska
StoryEditor

Pogledajte kolike bi dividende hrvatske kompanije mogle isplatiti u 2020. godini

07. Veljača 2020.
burza dionice novac bikovi
Piše:
piše Vlatko Kesegić,
FIMA Vrijednosnice

Prošlogodišnji rast cijena dionica na Zagrebačkoj burzi, mjeren indeksom CROBEX koji je zabilježio dvoznamenkasti prinos, zasigurno je pružio zadovoljstvo ulagačima. Pored kapitalne dobiti, ulagači su imali priliku uprihoditi i priljev od dividendi za koje su kompanije povećale isplate u skladu s poboljšanim poslovnim rezultatima, prvenstveno zahvaljujući oporavku od stresova nakon Agrokora koji su se osjetili još u tijeku 2018. godine.

image
Dividende ZSE
foto

Ove godine, solidan početak na domaćem tržištu dionica brzo je pokvarila globalna nervoza uslijed aktualne epidemije u Kini uzrokovane koronavirusom. Naime, indeks CROBEX zaključio je trgovinski dan 05.02. na istoj bodovnoj razini s početka godine i time izbrisao sve dobitke iz siječnja. Negativan sentiment na financijskim tržištima uzrokovao je ponovni bijeg ulagača prema obveznicama pa su se i prinosi na obveznicama dodatno smanjili. U ovakvoj neizvjesnoj situaciji ulagači na prinose mogu računati u dividendama za koje uskoro nastupa ključno razdoblje obzirom na skore objave godišnjih poslovnih rezultata i najave prvih prijedloga za isplatu dividendi.

S time u svezi osvrnuli smo se na prošlogodišnji kalendar isplata dividendi i napravili popis dividendnih prinosa koji bi mogli dati smjernicu za očekivane dividende i kada se ostvarivanje prava na njihovu isplatu može okvirno vremenski očekivati u 2020. godini. 

Prošlogodišnji predvodnik u isplati dividendi bio je Jadroagent s ukupnim dividendnim prinosom od 12,69 posto ako se računa aktualna burzovna cijena od 1.450 kuna. Ipak ulagači trebaju s oprezom uzeti podatak o ovolikom dividendnom prinosu s obzirom da je prošlogodišnja dividenda uključivala i isplatu dividende iz zadržane dobiti formirane iz kapitalnih rezervi u bruto iznosu od 100 kuna po dionici. Predujam dividende koju je Jadroagent ove godine već isplatio, i redovni iznos dividende u iznosu od 74 kune po dionici i dalje predstavljaju solidan prinos od 5,1 posto.

U vrhu isplatitelja dividendi nalaze se i dvije vodeće banke koje su prošle godine posebno nagradile svoje dioničare obzirom da su imale manji utjecaj otpisa nakon turbulentne 2018. koja je uključivala probleme povezane s krizom u Agrokoru. U slučaju eventualnog ponavljanja dividendi od prošle godine, dioničari ovih banka mogu računati na prinos od 9 posto, odnosno 8 posto.

Među sastavnicama blue chip indeksa CROBEX10 najizdašnija u isplaćivanju dividende je kompanija AD Plastik koja je prošle godine isplatila dividende koje danas predstavljaju prinos od 6,44 posto.

Ulagatelji bi navedene podatke trebali uzeti kao smjernicu za potencijalnu isplatu dividendi ove godine ali ne i kao garanciju budućih prinosa. Konačna politika isplate dividendi pojednih kompanija ovisit će o konačnim poslovnim rezultatima za 2019. godinu. Navedeno će otkriti da li se trend povećavanja isplate dividendi ustalio kao praksa vodećih hrvatskih kompanija koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi.

image
Dividendni prinos
foto
15. travanj 2024 23:58