Hrvatska
StoryEditor

[Poslovni putopis] Montelektro iz Kastva automatizirao 250 pivovara diljem svijeta

15. Veljača 2022.
Edvin Šafranko, CEO Montelektrofoto Lider Media

Iako široj javnosti, pa čak i onoj poslovnoj,  ne odveć poznat, Montelekro iz Kastva, prošle je godine ostvario prihod od oko 220 milijuna kuna i dobit od oko 20 milijuna. Riječ je o tvrtki koja već trideset godina različitim industrijama pruža usluge inženjeringa te integracije sustava nadzora i upravljanja, a 85 posto ukupnih godišnjih prihoda odnosi se na izvoz. Inženjeri Montelektra izrađuju programska rješenja za automatizaciju proizvodnje, a najviše projekata ostvarili su u pivarskoj industriji te su danas vodeća kompanija u automatizaciji pivovara diljem svijeta.

Jedan od suvlasnika tvrtke i glavni izvršni direktor, Edvin Šafranko, za Lider kaže da je sretan što je dio uspješne poslovne priče koja pokazuje da se i u Hrvatskoj može, zahvaljujući predanom radu, znanju i upornosti, uspjeti. A priča počinje, sada već daleke, 1990. godine, kada je Ferucio Muzica osnovao privatno poduzeće za izradu sustava upravljanja proizvodnim procesom. Vrlo brzo, priključili su mu se i kolege sa Fakulteta elektrotehnike i računarstva, tadašnjeg Elektrotehničkog fakulteta, koji su shvatili da je privatni biznis smjer u kojem žele ići. Osnovan je ured i u Zagrebu, a tvrtka je sve ove godine rasla i razvijala se, tako da u ovom trenutku broji 180 zaposlenika, od čega je 130 inženjera, smještenih na dvije lokacije, u Kastvu i u Sv. Nedelji. Zanimljivo je da je u vlasničkoj strukturi tvrtke petorica suvlasnika. Uz Muzicu i Šafranka, suvlasnici su i Damir Dujmović, Zvonimir Himelreich te Vitomir Staklenac - kako se tvrtka razvijala udjeli su se mijenjali, a danas sva petorica drže približno podjednaki vlasnički udio

Montelektro je sa svojim rješenjima prisutan i u industriji hrane i pića, čelika, cementa, farmaceutskoj industriji, ali je, ipak, najzastupljeniji u tvornicama za proizvodnju piva i to u više od 250 velikih pivovara svijeta. Upravo zahvaljujući njihovim rješenjima veliki broj takvih tvornica radi sa svega dva ili tri operatera koji iz kontrolne sobe, sa desecima računala, upravljaju kompletnim proizvodnim procesom.  

- Najveći krajnji kupac nam je Heineken, prisutni smo u više od  50 Heinekenovih pivovara, u koje smo ugradili naš sustav upravljanja proizvodnjom, odnosno automatizirali smo proizvodni proces - od ulazaka kamiona sa sirovinama i ambalažom, do izlaska gotovog proizvoda – tumači Šafranko.

Uz zaposlenike u Kastvu i Sv. Nedelji osnovan je i Montelektro Ukraina koji broji osam zaposlenih, a u sklopu kompanije djeluju i tvrtke Seneka, Servisi-Elektro te E-Cube, čiji je Montelektro jedan od osnivača.

- 2021. je bila rekordna godina po isporuci opreme. Radili smo veliku Green Field tvornicu u SAD-u za koju smo projektirali kompletnu elektroinstalaciju i isporučili sve elektro ormare za upravljanje. U finalnoj smo fazi montaže elektro opreme za tvornicu Mark Anthony Brewing, a vrijednost tog posla je pet milijuna eura – ističe zadovoljno Šafranko.

Sutra: Poslovna scena Koprivničko-križevačke županije

30. svibanj 2024 18:48